Guvernul a adoptat astăzi, 30 decembrie, proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. Potrivit proiectului publicat luni în dezbatere publică, în 2021 vor fi acordate vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei.
După şedinţa de guvern în care a fost adoptată această ordonanţă, premierul Florin Cîţu a declarat punctul de amendă rămâne la valoarea de 145 de lei şi nu se modifică.
"Scutirea de TVA cu drept de deducere a livrărilor de dispozitive medicale pentru diagnosticare, pentru diagnosticul în vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum şi a serviciilor de vaccinare şi testare aferente, altele decât cele scutite de TVA, conform articolului 292 din Codul fiscal efectuate până la data de 31 decembrie 2022. Deci, includem la scutirea de TVA şi alte facilităţi. Mai mult, eliminăm din categoria bunurilor pentru care se aplică exceptarea de la plata TVA în vamă a deşeurilor prevăzută la articolul 331 din Codul fiscal, în vederea evitării unor blocaje la importul acestor bunuri, având în vedere că în nomenclatura combinată nu există codificare tarifară în funcţie de caracteristicile tehnice ale acestor categorii de bunuri", a mai anunţat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
El a mai spus că va fi prelungită cu 3 luni, până la data de 31 martie 2021, suspendarea aplicării sancţiunii prevăzută de Ordonanţa nr. 28/1999 pentru "neîndeplinirea de către operatorii economici a obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale, în vederea transmiterii de date fiscale către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală".
Florin Cîţu a mai menţionat că vor fi continuate măsurile de anulare a dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor reglementate de Ordonanţa 69/2020, "astfel încât cererea să poată fi depusă până la 31 martie 2021".
Premierul a mai anunţat şi alte măsuri.
"Continuarea măsurii de acordare a eşalonării simplificate reglementate de OUG 181/2020, astfel încât cererea să poate fi depusă până la 31 martie 2021, extinderea obligaţiilor bugetare ce pot intra în restructurare, astfel încât să poată forma obiecte ale structurii obligaţiilor bugetare listate la 31 decembrie 2020, şi nu la 31 iulie 2020. Acestea sunt măsuri pentru sectorul privat. Ele expirau majoritatea în 2020, în decembrie, sunt prelungite", a mai spus Florin Cîţu.
Printre măsurile cuprinse în ordonanţă, premierul a menţionat şi "continuarea măsurii de soluţionare a solicitărilor de rambursare a TVA cu efectuarea contrului ulterior". Acestea expirau în ianuarie, iar potrivit ordonanţei adoptate de guvern, au prelungite până la 31 martie 2021.
El a mai menţionat că impactul acestei ordonanţe este de 17,6 miliarde de lei.
Proiectul de Ordonanţă poate fi consultat AICI .
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.
