Până pe data de 25 februarie 2016, unii operatori economici au obligația depunerii declarațiilor:

  • Formularul 392 A – ”Declarație informativă privind livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate în anul 2015”, de către plătitorii de TVA ce au înregistrat o cifră de afaceri în acest exercițiu mai mică de 220.000 lei;
  • Formularul 392 B – ”Declarație informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii și achizițiile efectuate în anul 2015”, de către persoanele neînregistrate în scopuri de TVA, ce au înregistrat în anul 2015 o cifră de afaceri mai mică de 220.000 lei;
  • Formularul 393 – ”Declarație informativă privind veniturile obținute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internațional de persoane, în anul 2015”, de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA, care în anul 2015 au prestat servicii de transport internațional de persoane, cu locul de plecare din România.

Actul normativ analizat astăzi, respectiv OpANAF nr. 522/2016, modifică cele trei formulare și adoptă instrucțiunile de completare și procedurile de depunere pentru aceste declarații aferente anului trecut.

Declarațiile se pot depune prin transmitere electronică la distanță sau în formatul clasic, la registratura autorității fiscale sau prin poștă.

În cazul în care se adoptă procedura depunerii la registratură sau prin poștă, declarațiile trebuie însoțite și de suportul electronic al acestora.

Foarte important! Formularul nu se depune cu valori pe ”zero”, când operatorul economic nu a înregistrat activitate în anul precedent.

Nedepunerea acestor declarații este sancționată cu amendă reglementată de art. 336 alin. (2) lit. c) din Codul de procedură fiscală, respectiv amenda este în sumă de 12.000 lei la 14.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și mari și în sumă de la 2.000 lei la 3.500 lei pentru ceilalți contribuabili și pentru persoanele fizice.

Ai nevoie de Noul Cod de procedură fiscală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here