13 Noiembrie, 2019

Fiscul a făcut schimbări privind formularul 112! Ce informaţii trebuie să reţinem?

Începând cu obligațiile salariale ale lunii ianuarie 2014 se utilizează un nou formular al declarației 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.

În Monitorul Oficial nr. 57/2014 a fost publicat Ordinul nr. 1977/2013 privind modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice, al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii nr. 1045/2084/793/2012 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“.

Modificarea procedurii de depunere a declarației 112 s-a impus prin faptul că începând cu 1 ianuarie 2014 se datorează contribuții la asigurările individuale de sănătate pentru veniturile din arendă, din cedarea folosinței bunurilor și din închirierea camerelor turistice.

În cazul arendării, contribuția la asigurările de sănătate se reține de către plătitorul de venit similar impozitului pe venitul din arendă. Aceasta situație se aplică numai în cazul venitului din arendă.

Până la apariția acestui act normativ nu a fost reglementat modul de declarare a contribuției la sănătate.

Cu ocazia acestui ordin, legiuitorul reglementează situația, iar plătitorul de venit va declara în declarația 112 contribuția la asigurările de sănătate reținută din arendă.

form112mod» Consultă noul formular 112 în Lege5 Online.

Modificarea declarației se impune și datorită faptului că avem un nou salariu mediu pe economie utilizat la elaborarea bugetului de stat în anul 2014, respectiv suma de 2298 de lei, sumă utilizată și la calculul contribuțiilor pentru concediile medicale.

*(P)*

Lege5 vă oferă posibilitatea – prin facilitatea “Urmărire modificări” – de a vedea rapid ce acte normative se modifică. Pe lângă lista documentelor mai importante care vor suferi modificări, aveţi la dispoziţie şi lista cu documentele favorite (alese personal de fiecare utilizator).

Aflaţi mai multe despre Lege5 de AICI.

urm_mod

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu