Fişa postului reprezintă anexa la contractul individual de muncă al unui salariat în care sunt cuprinse competenţele, responsabilităţile, atribuţiile si sarcinile de serviciu proprii funcţiei pe care o deţine salariatul.
Din păcate, legislaţia actuală nu oferă un model-cadru al unei fişe de post, general valabil, excepţie făcând anumite categorii de salariaţi din cadrul sectorului public.
Totuşi, o fişă de post ar trebui să conţină:
Elemente privind identificarea postului: denumirea postului, relaţia cu alte posturi din cadrul societăţii şi scopul postului;
– Cerinţe specifice pentru ocuparea postului: pregătirea (studiile necesare în vederea deţinerii postului respectiv), eventuale limbi străine şi nivelul lor de cunoaştere, cunoştinţe de operare pe calculator şi nivelul acestora, abilităţi, calităţi, aptitudini necesare, experienţă şi, în cazul posturilor de management, competenţa de conducere;
Atribuţiile postului: descrierea activităţilor şi responsabilităţilor corespunzătoare postului;
Indicaţii privind persoana care a întocmit şi/sau avizat fişa de post;
Semnătura salariatului şi data semnării – dovadă că acesta a luat la cunoştinţă prevederile fişei.
În conformitate cu legislaţia actuală, mai exact art. 17 alin. (3) lit. d din Codul Muncii, oferta de angajare trimisă de angajator va avea în cuprins şi fişa postului pentru poziţia cuprinsă în ofertă. Astfel se poate considera că şi fişa postului poate fi negociată de cele două părţi. Totodată, fişa postului nu poate fi modificată, în mod unilateral, de angajator pe parcursul angajării, o astfel de modificare necesitând acordul părţilor şi face obiectul unui act adiţional la contractul individual de muncă, în conformitate cu prevederile art. 17 alin (5) din Codul Muncii.
fisaSursa foto: Lege5 Online

Trebuie reţinut că atât timp cât contractul individual de muncă trebuie să fie încheiat în scris, aceasta fiind o condiţie de validitate a acestuia, iar fişa de post este obligatoriu a fi parte din contract, rezultă că şi aceasta este cerută tot în forma scrisă ca şi condiţie de validitate.

» Un exemplu de fişă de post pentru funcţia de strungar, care să îndeplinească toate elementele menţionate mai sus, este accesibil AICI (format PDF).

Notă: Codul Muncii poate fi consultat gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. buna ziua.pe postul pe care sunt angajat intr-o societate suntem angajati cca.12 muncitori.
    la11dintre muncitori fisa postului este identica,prevede aceleasi atributiuni etc.al 12-lea are si atributii de electrician insa salariul este identic la toti cei 12,cum trebuie procedat ca nivelul salariului sa fie la nivelul atributiilor din fisa postului.
    p.s.atunci cand am cerut angajatorului sa revizuiasca salariul in functie de atributiile prevazute in fisa postului,raspunsul a fost,,nu te mai uita in gradina altuia,,si din acel moment ne-a fost interzis sa mai ridicam fluturasii de salariu si pentru alti colegi.

  2. Buna ziua ,
    Sunt angajata unei firme in functia de Lucrator comercial din luna ian. 2013.Mentionez ca in luna februarie atunci cand s-a facut inventarul, magazinul a iesit pe minus in gestiune cu suma de 2057 ron , suma care in urma unui contract de garantie in numerar ne-a fost imputata printr-o decizie de imputare si un angajament de plata semnat de noi ,catre firma din care reise ca ne opreste un cuantum de 20 de ron timp de 5 luni pana la achitarea pagubei produse.Mai mentionez ca in momentul in care am semnat acel contract de garantie in numerar Nu ne-a fost prezentat si contul in care se vor depune acei bani.Acum dupa aprox . 7 luni ne-au fost inaintate niste hartii mentionandu-se cu totul alta functie in acel contract si anume cea de Gestionar si nu cea de Lucrator Comercial pentru care am semnat contracul de munca, si as dori sa stiu daca este legal acest lucru, sa ni se schimbe subit norma de incadrare si functia fara sa fim anuntate in scris printr-un act aditional. Sunt obligata sa semnez acst act, si daca da , ce mi se poate intampla daca nu il semnez? Firma are dreptul sa ma concedieze pentru acest lucru?Este legal acest lucru?As mai dori sa stiu ce insemna urmatoarea fraza: ” contractul a fost incheita in 2 exemplare , egale ca valoare juridica” , daca prin aceasta fraza vom fi trase la raspundere instanta incazul neacoperii fondului de paguba produs firmei.?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here