Guvernul a aprobat suplimentarea cu 10.000 a contingentului de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România. Conform ordonanței adoptate în ședința din 27 august, firmele din țara noastră vor putea aduce în acest an 30.000 de muncitori din afara Uniunii Europene.

Conform notei de fundamentare a proiectului, datele ministerului Muncii arată că în primele 8 luni ale acestui an, cererile pentru avizele de muncă pentru lucrători străini au crescut cu 165% față de anul trecut, în aceeași perioadă.
De asemenea, Inspectoratul pentru Imigrări a raportat că din ianuarie și până în august 2019 au fost înregistrate aproximativ 20.000 de cereri pentru eliberarea avizului de angajare/detașare în muncă, mare parte dintre ele fiind aprobate și eliberate.

Conform proiectului de ordonanță, lucrătorii străini care sunt admiși pe piața din România sunt de trei categorii:

– lucrători permanenți

– lucrători detașați

– lucrători înalt calificați.

Contingentul de lucrători nou – admişi pe piaţa forţei de muncă se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 34/2019, contingentul aprobat inițial pentru acest an a fost de 20.000 de lucrători. Ordonanța aprobată acum de guvern a stabilit numărul lucrătorilor la 30.000.

Ai nevoie de H.G. nr. 34/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here