Firmele care sunt prinse că aruncă deşeuri în natură ar putea rămâne fără autorizaţie de mediu

Marilena Nedelcu
20 mai 2016 2 min read
Legea privind regimul deşeurilor trebuie să conţină măsuri mai drastice împotriva celor care nu respectă normele. O iniţiativă legislativă depusă la Senat arată că cele mai mari poluări de pe râuri sunt datorate...

Legea privind regimul deşeurilor trebuie să conţină măsuri mai drastice împotriva celor care nu respectă normele. O iniţiativă legislativă depusă la Senat arată că cele mai mari poluări de pe râuri sunt datorate firmelor care se ocupă cu vidanjarea, care fac o afacere profitabilă din gunoi şi apă menajeră:

 “Procedura de golire a vidanjelor ar trebui să fie următoarea: după ce fosele sunt golite de apele menajere, vidanja trebuie golită într-un spaţiu autorizat, respectiv staţia de epurare. Asta implică însă o serie de cheltuieli suplimentare, pentru fiecare transport trebuie plătit un buletin de analiză, apoi, în funcţie de rezultate, tarife suplimentare pentru depăşirile la anumiţi indicatori, aşa că e mai ieftină o deversare direct în natură, în ape sau la marginea pădurilor. ”

Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată în 2014, prevede completarea unui singur articol, art. 22, cu un nou alineat:

„(5) Îndepărtarea materialului rezultat în urma vidanjării, reziduurilor solide menajere, industriale, de grajd, de stradă, a cadavrelor de animale şi a deşeurilor toxice şi periculoase pe alte locuri decât cele stabilite anume de consiliile locale şi prin alte sisteme decât cele admise de normele sanitare în vigoare, de către deţinătorii/producătorii de deşeuri persoane juridice, comercianţi, precum şi operatorii economici, se sancţionează cu retragerea autorizaţiei de mediu de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

În proiectul iniţiativei, deşi se admite că unele deşeuri sunt aruncate în natură de persoane fizice, nu se propune nici o altă sancţiune pentru acestea, ci doar pentru persoanele juridice. De asemenea, nu se precizează ce organe abilitate vor constata aruncarea deşeurilor de către firme, astfel încât Agenţia de Protecţia a Mediului să poată retrage autorizaţia în baza unor dovezi.

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat şi pentru a fi adoptat, votul final trebuie dat în Camera Deputaţilor.

Ai nevoie de Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo