Firmele care fac educație cu produse în școli ar putea fi obligate să respecte legea privind publicitatea produselor, interzisă în unitățile de învățământ. Conform unui proiect de lege inițiat la Senat, societățile comerciale nu vor mai avea voie să își facă publicitate în școli, grădinițe și creșe.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii susțin că unele firme au transformat școlile “într-un talcioc național”, sub masca educației și prevenirii, iar copiii sunt ușor de influențat atunci când produsele le sunt prezentate la școală: “Există un anumit tip de campanie în școli, ale firmelor producătoare de bunuri care la prima vedere ar avea numai rolul de informare. Contrar aparențelor, asemenea inițiative au o latură principal – educația, dar și una secundară – promovarea, mai mult sau mai puțin subtilă, de produse, transformând școala într-un talcioc național”.

Legea nr. 148/2000 privind publicitatea

Art. 14¹ – „Se interzice publicitatea produselor comerciale în unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particulare, în unități ce asigură servicii similar, în creșele și unitățile destinate găzduirii elevilor după terminarea programului școlar„.

Art. 23 – Alin. (1) lit. b) se modifică și va avea următorul cuprins:

Încălcarea prevederilor art. 9-14¹, cu amendă de la 1.500 lei la 4.000 lei„.

Cei care vor constata încălcarea acestor prevederi și vor da amenzile sunt angajații de la Protecția Consumatorilor.

Proiectul de modificare a legii va fi dezbătut la Senat, care este prima camera sesizată, apoi în Camera deputaților, pentru votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 148/2000? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here