Deputaţii vor lua în discuţie o propunere legislativă care prevede ca firmele sau instituţiile de stat care angajează şefii de promoţie ai unei şcoli, să beneficieze de o creştere a valorii indicatorului social de referinţă, de la 2 la 4 procente din valoarea acestuia.

Potrivit proiectului, un singur absolvent al şcolii respective, indiferent că vorbim de şcolile de meserii, de licee sau de facultăţi, poate fi angajat în condiţiile acestor facilităţi fiscale pentru angajator.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă este ca timp de doi ani, angajatorii care le fac şefilor de promoţie contracte de muncă pe durată nedeterminată, să aibă următoarele beneficii:

Art. 80 indice 1 – (1) Angajatorii, inclusive administraţiile publice locale sau centrale, care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, şefii de promoţie, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, primesc lunar, pentru o perioadă de 24 de luni, pentru fiecare absolvent încadrat:

a) O sumă egală cu de 2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;

b) O sumă egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau ai şcolilor postliceale;

c) O sumă egală cu de 4 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Iniţiatorii spun că astfel se mai reduce din numărul tinerilor şomeri, plus că din proiect ar avea de câştigat şi angajatorii, dar şi absolvenţii şcolilor. Impactul economic nu ar fi deloc mare, fiind vorba doar de un singur absolvent pe an al fiecărei şcoli, iar dacă adăugăm economiile provenite din indemnizaţiile de şomaj care ar fi fost plătite acestor tineri sau valoarea adăugată brută realizată şi de ei şi de angajatori, ieşim pe plus la buget.

Iniţiativa legislativă a fost respinsă de Senat şi pusă în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, având ca termen pentru depunerea raportului data de 10 martie 2016.

Ai nevoie de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here