Ministerul Finanțelor revine cu un proiect de hotărâre care obligă operatorii economici să se doteze cu aparate de marcat electronice fiscale, obligativitate care fusese amânată prin Legea prevenirii. Firmele care nu vor respecta noile măsuri por primi amenzi cuprinse între 8.000 de lei și 10.000 de lei și riscă, de asemenea, confiscarea sumelor nejustificate sau suspendarea activității.

Argumentele reprezentanților ministerului, susținute în nota de fundamentare, se referă la situația actuală, incertă, în care “o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar o altă parte a rămas în expectativă, cee ace discriminează operatorii economici corecți și generează nemulțumiri în rândul acestora”.

Astfel, prin proiectul de hotărâre se propune modificarea pct. 42 din Anexa 1 la H.G. nr. 33/2018, în sensul eliminării contravenției referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. cc) din OUG nr. 28/1999, organele de control urmând să aplice de la prima abatere sancțiunile prevăzute la art.11 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 28/1999, respectiv amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor și confiscarea sumelor nejustificate. 

Totodată, având în vedere prevederile art.4 alin.(1) din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, precum și faptul că adoptarea prezentului proiect are ca efect aplicarea de la prima abatere a sancțiunilor prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. f) din OUG nr.28/1999, în locul sancțiunii avertismentului prevăzută de Legea nr.270/2017, se reglementează intrarea în vigoare a acestuia în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

La anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere, punctul 42 se modifică și va avea următorul cuprins:

„42. Art. 10 lit. f) – h), j) și u) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Ministerul de Finanțe a mai publicat, în vara lui 2019, un proiect de hotărâre asemănător, dar acesta nu a mai fost dezbătut sau adoptat în Guvern. Conform datelor oficiale, până la finele anului trecut, la nivel national, au fost instalate 481.111 aparate de marcat dotate cu jurnal electronic.

 

Ai nevoie de OUG nr. 28/1999? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here