23 Octombrie, 2019

Finanţele propun noi modificări în impozitarea microîntreprinderilor

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică o nouă ordonanţă de urgenţă ce aduce modificări substanţiale în Codul fiscal, printre acestea numărându-se şi o serie de prevederi referitoare la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Mai exact, este vorba despre posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit şi scăderea din impozitul datorat de către microîntreprinderi a cheltuielilor cu sponsorizarea

Optarea pentru plata impozitului pe profit

Reglementările în vigoare din Codul fiscal privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor nu prevăd posibilitatea de a opta pentru aplicarea prevederilor titlului II „Impozitul pe profit”.

Astfel, proiectul de act normativ instituie o regulă fiscală, potrivit căreia microîntreprinderile pot să opteze pentru plata impozitului pe profit, cu îndeplinirea a două condiții:

  • au un nivel de capital social minim de 45.000 lei (aprox. 10.000 euro) și
  • au cel puțin 2 salariați.

În cazul în care microîntreprinderile optează pentru aplicarea prevederilor titlului II „Impozitul pe profit”, acestea au obligația de a respecta în continuare condițiile respective și în perioada în care este plătitor de impozit pe profit. În acest context, sunt stabilite și reguli în cazul în care numărul de salariați variază în cursul anului, în sensul reîndeplinirii condiției de 2 salariați în termen de 60 de zile, termen care se prelungește și în anul fiscal următor.

Pentru clarificarea statutului salariatului în funcție de care se analizează îndeplinirea condiției pentru efectuarea opțiunii este necesară și modificarea reglementărilor care definesc termenul „salariat”.

Scăderea cheltuielilor cu sponsorizarea din impozitul datorat de către microîntreprinderi

La ora actuală, reglementările în vigoare nu prevăd deducerea din impozitul datorat a cheltuielilor de sponsorizare, acordate potrivit legii.

În acest context, cea de-a doua modificare se referă la scăderea din impozitul datorat de către microîntreprinderi a cheltuielilor cu sponsorizarea, care au ca scop susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul datorat.

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, se reportează în următoarele 28 de trimestre consecutive.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu