Finanţele au rescris Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală. Descarcă şi consultă proiectele!

ACTUALIZARE (14 iul): Cele două proiecte au fost retrase de pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În urma solicitării prim-ministrului, Ministerul Finanţelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice. Intenţia Guvernului este de a iniţia o dezbatere publică deschisă şi transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în acelaşi timp, şi adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice şi la limitarea extinderii poverii fiscale, este precizat într-un comunicat al MFP-ului.
__________

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul propriu formele rescrise ale Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală, precizând în cadrul unui comunicat de presă că aceste proiecte rămân deschise dezbaterilor, urmând ca în următoarele luni să fie supuse unei ample consultări publice cu reprezentanții mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali şi ai tuturor factorilor interesați.

Precizăm faptul că, la sfârşitul anului trecut, Dan Manolescu, Secretar de Stat în Ministerul Finanţelor Publice, a precizat că rescrierea Codului fiscal s-ar putea finaliza în 2014, fapt ce ar permite intrarea în vigoare în 2015.

Proiectul Codului fiscal

După aproape 11 ani, noul proiect al Codului fiscal a fost elaborat în baza numeroaselor modificări şi completări ce au îngreunat consultarea şi înţelegerea reglementărilor fiscale, reprezentanţii MFP precizând faptul că acesta este rezultatul discuţiilor purtate în cadrul numeroaselor întâlniri ale grupurilor de lucru.

Mai mult, între modificările incluse, este preluată și o serie de prevederi adoptate de Guvern, fie prin Ordonanțe de urgență, fie prin proiecte de lege transmise spre dezbatere Parlamentului, urmând ca în funcție de rezultatul dezbaterilor parlamentare cu privire la adoptarea acestor acte normative, proiectul să suporte modificările corespunzătoare.

Descarcă proiectul noului Cod fiscal de AICI!

Proiectul Codului de procedură fiscală

Referitor la noul Cod de procedură fiscală, structura acestuia a fost, în cea mai mare parte, menţinută având în vedere faptul că atât contribuabilii, cât și organele fiscale din cadrul ANAF și autoritățile administrativ teritoriale, cunosc actuala structură, iar acest fapt facilitează înțelegerea și aplicarea noului proiect.

Structura noului Cod de procedură fiscală a fost îmbunătățită în sensul comasării unor titluri/capitole şi introducerii altora. Unul dintre elementele de noutate ale acestui proiect – Titlul VI. Controlul fiscal, include prevederi privind regulile de control în scopul impozitării, structurate în șase capitole, între care cinci destinate fiecărui tip de control/verificare, în funcție de obiectivele fiecăruia. Acest titlu include și actualele prevederi privind controlul antifraudă.

Descarcă proiectul noului Cod de procedură fiscală de AICI!

Rescrierea celor două proiecte face parte din procesul complex de modernizare a legislației fiscale, unul dintre obiectivele incluse în Strategia fiscal–bugetară pentru perioada 2013-2015 şi în Programul Legislativ al Guvernului României pentru perioada 2013- 2016.

Sursa: Ministerul Finanţelor Publice

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu