Un proiect legislativ depus la Senat modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății introducând noi metode prin care spitalele din România se pot finanța.

Senatorii inițiatori susțin că ,,în România finanțarea sănătății se face într-o măsură mult prea mare de la bugetul public, ceea ce limitează drastic posibilitatea creșterii finanțării în acest sector.”, aducând în același timp și exemplul colaborării dintre mediul privat și mediul public din străinătate: ,,La nivelul celorlalte țări din Uniunea Europeană, participarea sectorului privat la cofinanțarea cheltuielilor de sănătate se situează la un nivel mult mai ridicat decât în România.” Expunerea de motive continuă cu blamarea faptului că „în România alocarea responsabilităților de finanțare din surse publice a sănătății nu este foarte clară, existând adesea mai multe surse de finanțare pentru aceeași acțiune sau program de sănătate.”

Legea nr. 95/2006

  • Alin. (1) al articolului 193 se modifică și va avea următorul conținut: Spitalele publice din rețeaua Ministerului Sănătății și ale ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, cu excepția spitalelor din rețeaua autorităților administrației publice locale, primesc, în completare, sume de la bugetul de stat, de la bugetele locale sau din fonduri comunitare, care vor fi utilizate numai pentru destinațiile pentru care au fost alocate, după cum urmează: 
    • d) din fonduri comunitare, în condițiile implementării unor proiecte aprobate de autoritățile de management naționale.
  • Art. 200 se modifică și va avea următorul conținut: Prevederilor art. 193 alin (1) lit d) și ale alin. (7) se aplică și spitalelor publice din rețeaua administrației publice locale.”
  • După articolul 200 se introduc trei noi articole care pot fi consultate apăsând AICI.

Rezumând, spitalele vor putea, dacă legea va fi votată de Parlament, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial, să acceseze fonduri europene și, profitând de introducere conceptului de serviciu public de interes economic general, unitățile vor putea să compenseze costurile ocazionate de prestarea serviciilor. 

Legea se află la Senat și urmează să intre în dezbatere. Camera Deputaților va avea votul final. 

Ai nevoie de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here