24 Ianuarie, 2020

Femeile vor putea lucra până la 65 de ani, la cerere

Femeile vor putea solicita să muncească până la vârsta de 65 de ani, dacă optează în scris, la angajator, conform unei modificări a Codului Muncii adoptată de Guvern, prin Ordonanța de urgență. 

Conform comunicatului de presă al Ministerului Muncii, măsura este conformă cu Decizia CCR nr. 387/2018: ”În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare”

“O modificare adusă Legii nr. 53/2003 dă posibilitatea femeilor de a opta, în scris, pentru continuarea activității până la vârsta de 65 de ani, în acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare”, se arată în document. 

Art. 56 – alineatului (1) litera c) se modifică și va avea următorul cuprins: 

”c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.”

Art. 56 -  După alineatul (2) se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins:

”(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit. c), teza întâi” 

Ordonanța va fi pusă în aplicare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Sursa: Ministerul Muncii

Ai nevoie de Codul muncii? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  carmen
  noiembrie 21 2018

  Este cerere tip pentru continuarea contractului de munca ?Se poate face cerere doar pe toata perioada pana la 65 ani ori pe ce perioada doreste fiecare.Multumesc!

 • Răspunde
  Amalia
  noiembrie 24 2018

  Lucrez în învățământ.În aprilie 2019, ar trebui să mă pensionez la 61 ani.Doresc să profit de legea care-mi permite să stau până la 65 ani. Se știe cum și când pot depune cerere ?
  Ministerul Educației nu ne-a oferit informații în acest sens.

 • Răspunde
  adriana
  februarie 18 2019

  si eu as dori sa profit de aceasta lege

 • Răspunde
  Hloba lia
  mai 8 2019

  Am 40ani vechime in octombrie împlinesc 61 ani .Am contract durata determinata cînd ies de drept și dacă pot lucra în continuare pina la65ani contractul se expira peste 2ani.Cum e legea ieși la pensie și iei și salarii că angajat?

Scrie un comentariu