Femeile vor putea solicita să muncească până la vârsta de 65 de ani, dacă optează în scris, la angajator, conform unei modificări a Codului Muncii adoptată de Guvern, prin Ordonanța de urgență. 

Conform comunicatului de presă al Ministerului Muncii, măsura este conformă cu Decizia CCR nr. 387/2018: ”În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare”

“O modificare adusă Legii nr. 53/2003 dă posibilitatea femeilor de a opta, în scris, pentru continuarea activității până la vârsta de 65 de ani, în acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare”, se arată în document. 

Art. 56 – alineatului (1) litera c) se modifică și va avea următorul cuprins: 

”c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.”

Art. 56 –  După alineatul (2) se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins:

”(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit. c), teza întâi” 

Ordonanța va fi pusă în aplicare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Sursa: Ministerul Muncii

Ai nevoie de Codul muncii? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

8 COMENTARII

  1. Lucrez în învățământ.În aprilie 2019, ar trebui să mă pensionez la 61 ani.Doresc să profit de legea care-mi permite să stau până la 65 ani. Se știe cum și când pot depune cerere ?
    Ministerul Educației nu ne-a oferit informații în acest sens.

  2. Am 40ani vechime in octombrie împlinesc 61 ani .Am contract durata determinata cînd ies de drept și dacă pot lucra în continuare pina la65ani contractul se expira peste 2ani.Cum e legea ieși la pensie și iei și salarii că angajat?

  3. Am 63 ani si am facut cerere pt.a continua pana la 65 ani.Pot sa imi fac dosar de pensionare si sa si lucrez pana la varsta de 65 ani?( sa primesc si pensie si salar?)
    Va multumesc!

  4. Pentru femeia care a optat sa lucreze pana la varsta de 65 de ani, daca se razgandeste si vrea sa ii inceteze contractul si sa isi depuna dosarul de pensionare mai devreme de 65 de ani, cu ce articol din Codul Muncii ii inceteaza contractul individual de munca?
    Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here