În curând, va intra în vigoare o lege care va oferi acces la indeminizația de risc maternal și femeilor antreprenor. Pentru a beneficia de indemnizații de concedii medicale, persoanele care se asigură voluntar la sistemul de sănătate de stat trebuie să încheie un contract suplimentar, în acest sens, cu CNAS și să plătească un procent de 1% aplicat unei baze de calcul stabilite de lege.
Conform Legii 342/2023, care urmărește modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, femeile antreprenor vor putea cere indemnizația de risc maternal, la fel ca persoanele salariate, prevedere ce există deja.
Ca și-n cazul salariatelor, concediul şi indemnizaţia de risc maternal se vor acorda celor care se asigură voluntar, fără a fi necesar un anumit stagiu de asigurare. Cuantumul indemnizației va fi de 75% din media veniturilor lunare asigurate, conform contractului de asigurare.
Pe lângă această modificare legislativă, se urmărește anularea datoriilor generate de interpretările eronate ale unor case de asigurări, care au acordat, greșit, indemnizații de risc maternal femeilor antreprenor (PFA-urilor). Propunerea legislativă vizează anularea acestor datorii și restituirea sumelor deja recuperate, într-un termen de două luni de la intrarea în vigoare a legii.
În plus, vor fi restituite cheltuielile de judecată pentru procedurile legale declanșate pentru recuperarea acestor sume, dacă acestea au fost cerute de instituțiile statului.
Deciziile anterioare de calcul al indemnizațiilor de concediu de creștere a copilului (CCC) pentru PFA-uri, din care au fost eliminate indemnizațiile de risc maternal, vor fi revocate. Vor fi emise decizii noi, pentru a acorda drepturile financiare care nu au fost acordate începând cu anul 2018.
Prevederile acestui proiect legislativ ar putea intra în vigoare începând cu 16 noiembrie 2023.
Vezi aici Legea 342/2023
Vezi aici OUG 158/2005
Vezi aici alte articole despre antreprenori