Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a anunţat că în luna februarie a acestui an, Casa Naţională de Pensii Publice va transmite către pensionari, veterani şi văduve de război, odată cu taloanele de pensii, şi taloanele speciale de călătorie pentru anul 2013, conform unui comunicat de presă postat pe pagina web a instituţiei.

În şedinţa din 16 ianuarie a.c., Guvernul a adoptat o Ordonanţă prin care se abrogă articolul II din Legea nr. 211/2012 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2011 pentru modificarea şi completarea legislaţiei cu privire la eliberarea, gestionarea şi monitorizarea documentelor de călătorie acordate pensionarilor, veteranilor de război şi văduvelor de război.

Măsura reglementată permite ca, până la data de 1 ianuarie 2015, pensionarii, veteranii şi văduvele de război să poată utiliza – ca până în acest an – acelaşi tip de documente de călătorie, respectiv taloanele speciale tipărite de Casa Naţională de Pensii Publice.

După această dată, conform celorlalte prevederi rămase în vigoare ale Legii nr. 211/2012, se vor utiliza legitimaţii de călătorie de tip card.

În aceste condiţii, în luna februarie, Casa Națională de Pensii Publice va transmite, odată cu taloanele de pensii şi taloanele speciale de călătorie pentru anul 2013.

Pe fondul reglementărilor contradictorii din Legea 211/2012, neadoptarea Ordonanţei ar fi dus la imposibilitatea menţinerii acestui drept, respectiv acordarea tichetelor de călătorie pentru beneficiarii acestei prestaţii.

Astfel, deşi Legea nr. 211/2012 prevedea că decontarea (integrală sau cu 50%) a preţului călătoriilor să se realizeze prin “instituţiile publice responsabile”,acestea nu erau definite. Ca atare, beneficiarii ar fi fost în imposibilitatea de a deconta preţul călătoriilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here