Farmaciile nu vor mai putea fi amplasate în proximitate una de cealaltă, conform unei propuneri legislative discutate de senatori, pentru a reduce aglomerația de astfel de unități în anumite zone. Potrivit proiectului legislativ, amplasarea farmaciilor va fi permisă doar dacă există o distanță minimă de 500 de metri între ele, atât în mediun urban, cât și în cel rural.
Scopul acestui proiect de lege este să modifice Legea farmaciei nr. 266/2008, în vederea diminuării numărului mare de farmacii, în special în zonele dens populate, precum orașele mari.
În plus față de criteriile demografice existente în legislația curentă, care sunt luate în considerare în procesul de înființare a unei farmacii comunitare, proiectul propus introduce un nou criteriu referitor la distanța minimă între farmacii. Distanța de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 m, conform documentului.
Până acum, Legea 266/2008 stabilea că înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban este determinată de numărul de locuitori, conform certificatului emis de autoritatea locală:
- în municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori;
- în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori;
- în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.
Proiectul de modificare este valabil atât în mediul urban, cât și în cel rural, însă rămâne neclar modul în care se va aplica în zonele rurale, având în vedere că regulile vizează Bucureștiul, orașele reședință de județ și alte orașe, nu și localitățile rurale, așa cum este evidențiat în lista de mai sus.
Potrivit viitoarei legi, farmaciile comunitare vor putea funcționa doar dacă dețin autorizația de funcționare emisă de Ministerul Sănătății, dar și avizul de funcționare acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.
Vezi aici Legea 266/2008
Vezi aici alte articole despre farmacii