De la 1 mai, toți românii pot călători în Canada în baza unei Autorizații de Călătorie Electronice, care nu mai necesită viză, conform anunțului publicat pe pagina Ambasadei Canadei din țara noastră, cu anumite condiţii.

Oficialii menționează că în baza eTA (Electronic Travel Authorization), cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa) pot intra, fără vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim 6 luni. O altă condiție este scopul șederii, care trebuie să se încadreze într-una din următoarele categorii: turism sau vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor).

În cazul cetățenilor români care doresc să muncească sau să studieze în Canada, este necesară, în continuare, obţinerea unei vize. În situația în care o persoană deține dublă cetățenie, română/canadiană, nu este nevoie nici de viză, nici de Autorizație Electronică de Călătorie.

Pentru a obține Autorizația Electronică de Călătorie eTA, puteți accesa pagina Centrului de ajutor pentru imigrare în Canada, o aplicație care este disponibilă în țara noastră începând cu data de 1 mai 2017. Taxa pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronice este de 7 dolari canadieni și trebuie plătită în momentul completării aplicației online. Dacă aveți copii minori, trebuie să completați câte un formular pentru fiecare dintre ei.

eTA este valabilă pentru o durată de până la 5 ani și este acordată în câteva minute de la depunerea cererii. Conform condițiilor din aplicație, călătorul are nevoie doar de pașaport, un card de credit sau de debit și o adresă de e-mail.

Ambasada Canadei menționează că în cazul călătoriei cu avionul, formularul eTA va simplifica accesul cetățenilor români în această țară. Pentru a intra sau a reintra în Canada cu mașina, autocarul, trenul, sau la bordul unui vapor, este în continuare nevoie de viză.

Ministerul Afacerilor Externe avertizează că nu doar pentru călătoria în Canada veți avea nevoie de eTa, ci și pentru a tranzita Canada, sau doar pentru a tranzita un aeroport canadian.

”Asigurați-vă că aveți un card valabil de tipul: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES sau card de debit de tipul  Visa Debit, JCB, Interac. Nu depășiți perioada de ședere legală de 6 luni, altfel riscați să primiți un ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei și să întâmpinați dificultăți în obținerea unei noi Autorizații de Călătorie dacă doriți să reveniți pe teritoriul Canadei”, arată MAE într-un comunicat de presă.

Guvernul Canadei a anunțat că, începând din 2018, intenționează să elimine regimul de vize aplicat cetățenilor români.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here