Senatorii vor lua în discuţie, în sesiunea parlamentară care începe de luni, 1 februarie 2016, două propuneri legislative inedite: profesorii universitari şi cercetătorii să nu mai plătească niciun fel de impozit pe veniturile obţinute din munca de cercetare, iar transportul ecologic să devină obligatoriu la stat, şi să fie implementat şi la firmele private în proporţie de 50 %.

Proiectul privind cercetătorii prevede ca cei care vor fi scutiţi de impozitul pe venit să fie cadre universitare sau cercetători în institute, centre de cercetare, universităţi, dar şi societăţi comerciale.

Potrivit iniţiatorilor, parte dintre ei fiind profesori universitari, ţara noastră cheltuie pentru dezvoltare şi cercetare, pe cap de locuitor, de 20 de ori mai puţin ca media europeană, fiind pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii cheltuielilor din PIB alocate acestui domeniu.

Art. unic: La art. 60 după alin. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 688 din 10 septembrie, cu modificările şi completările ulterioare, se adaugă două alienate noi, cu următorul cuprins:

(3) Prevederile alin. (2) se aplică şi în cazul angajaţilor care activează în domeniul inovării şi cercetării aplicate.

(4) persoanele care vor beneficia de prevederile prezentei legi trebuie să îndeplinească condiţiile legale de cercetător sau cadru didactic universitar.

Proiectul privind transportul ecologic prevede ca toate autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile comerciale din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale să achiziţioneze mijloace de transport în comun acţionate electric în proporţie de minimum 50% din necesarul de achiziţii viitoare.

Este valabil şi pentru achiziţia de microbuze şi autobuze şcolare, potrivit iniţiatorior, care extind această obligativitate şi asupra firmelor private care derulează transport în comun pe traseele din municipii şi zonele metropolitane.

Legea îşi propune să reducă poluarea în aglomerările urbane, prin diminuarea consumului de benzină şi motorină, dar şi să promoveze noile tehnologii în transport, potrivit expunerii de motive. Proiectul de lege ar urma să producă efecte începând cu anul următor celui de intrare în vigoare a prezentei legi, dacă iniţiativa legislativă va întruni sprijinul parlamentarilor.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here