Guvernul a propus un proiect de Ordonanță de urgență (OUG), pentru reducerea cheltuielilor bugetare, până la finalul acestui an. Astfel, vor fi interzise festivalurile, concertele, festivitățile sau sărbătorile tematice, în lunile noiembrie și decembrie 2023. Evenimentele de acest tip pot fi totuși organizate, dacă banii provin din donații sau sponsorizări.

Se permit doar evenimente de sfârșit de an și de zile oficiale ale unităților administrative, dar și acestea pe sume plafonate, conform proiectului de OUG:

„Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie-septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depășesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donații și sponsorizări”.

În cazul în care Ordonanța de urgență va intra în vigoare, iar primăriile sau alte autorități publice nu vor respecta prevederile, acestea vor fi sancționate cu amendă contravențională între 2.000 și 20.000 lei.

Guvernul a propus aceste măsuri în contextul în cheltuielile publice au crescut chiar și de patru ori față de perioada de referință, pentru încadrarea în țintele bugetare din programul de convergență.

Pe lista de cheltuieli pentru care nu se pot încheia angajamente de primării se găsesc și următoarele:

  • „Bunuri și servicii” pentru alineatele „Furnituri de birou” și „Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;
  • Reparații curente Bunuri de natura obiectelor de inventar;
  • Cărți, publicații și materiale documentare;
  • Consultanță și expertiză;
  • Pregătire profesională Studii și cercetări ;
  • Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;
  • Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor „Chirii” și „Executarea silită a creanțelor bugetare”;
  • Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile „Sănătate” și „Asistență socială”.

Ordonanța de urgență nu are încă un acord final în coaliție, dar ea va fi discutată în următoarea ședință, potrivit unor surse guvernamentale.

Vezi aici cele mai noi Monitoare Oficiale

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here