Mulţi salariaţi continuă să primească e-mail-uri de serviciu şi după ora la care părăsesc biroul. Astfel, un studiu realizat în Franţa a demonstrat că 39% dintre salariaţi şi 77% dintre manageri îşi folosesc smartphone-urile, tabletele şi computerele pentru activităţile de serviciu în timpul evenimentelor de familie, weekend-urilor şi chiar pe durata vacanţelor.
Franţa a decis să sancţioneze această intruziune în viaţa de familie, pentru respectarea principiului echilibrului între viaţa personală şi cea profesională. Astfel, s-a încheiat un acord colectiv de muncă între federaţiile patronale şi sindicate pentru protejarea celor aproximativ un milion de oameni care lucrează în sectoarele digitale şi de consultanţă, dar şi a altor salariaţi a căror viaţă personală este afectată de utilizarea tehnologiei în folosul angajatorului.
În baza acestui acord colectiv de muncă încheiat, angajaţii vor avea dreptul (după orele de muncă) de a-şi opri telefoanele de serviciu şi de a nu răspunde/trimite e-mail-uri de serviciu, iar angajatorul nu poate obliga salariaţii să verifice mesajele.
Franţa a fost şi prima ţară care a redus programul săptămânal la 35 de ore în anul 1999.

Michel de la Force, preşedinte al Confederaţiei Generale a Managerilor, a declarat că “timpul de lucru digital” ar trebui să fie măsurat. Unele e-mail-uri în afara orelor de program pot fi permise, dar numai în “circumstanţe excepţionale”.

Primul angajator multinaţional care a interzis utilizarea e-mail-urilor de serviciu după jumătate de oră de la sfârşitul orelor de program şi transmiterea de e-mail-uri de serviciu cel mai devreme cu o jumătate de oră înainte de începerea lor a fost Volkswagen, în decembrie 2011.
Într-o lume în continuă schimbare, în special pentru domeniile foarte active precum jurnalism, tehnologia informaţiei şi securitate informatică, consultanţă, brokeraj, dinamica activităţilor profesionale probabil va continua să se suprapună cu viaţa de familie şi după semnarea acestui acord.

(P) Acum puteţi cumpăra online acte normative actualizate la zi (format PDF, MOBI) de pe
 Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here