Facturile la căldură și la serviciile de utilități publice devin executorii dacă nu sunt plătite în cel mult 45 de zile de la emiterea lor, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament pe final de mandat și promulgat de președintele țării în cursul lunii noiembrie. Noua lege a intrat în vigoare din 26 noiembrie, astfel că toate companiile de utilități pot executa silit rău-platnicii, care vor achita, conform noilor norme, și onorariile executorilor judecătorești.

Serviciile de utilități publice, adică apa, canalizarea, căldura și gunoiul vor trebui achitate în 15 zile de la emiterea facturilor, față de 30 de zile, cum era stipulat până acum. În următoarea lună, la facturile neachitate se vor aduna penalități, iar după 45 de zile, proprietarii pot fi executați silit.

La articolul 42, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu următorul cuprins:

„(61) Factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu.”

Executorul judecătoresc va pune mai întâi poprire pe conturile bancare, iar dacă persoana nu are conturi, îi vor fi executate bunurile.

La articolul 42, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii  următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data emiterii facturii.”

Noua lege, Legea nr. 225/2016, mai prevede că auoritățile locale trebuie să supravegheze îndeplinirea obligațiilor de către operatorii de utilități, inclusiv prețurile practicate de aceștia.

La articolul 43, alineatul (1), partea introductivă şi litera d) ale alineatului (2) şi alineatele (4) – (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„(5) Preţurile şi tarifele pentru plata serviciilor de utilităţi publice se propun de operatori şi se stabilesc, se ajustează sau se modifică prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale ori, după caz, ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu scop serviciile de utilităţi publice, în condiţiile legilor speciale, cu respectarea metodologiilor elaborate de autoritatea de reglementare competentă.”

Pentru cei care locuiesc la bloc, vor fi executate silit asociațiile de locatari, care vor cere apoi în instanță recuperarea datoriilor de la proprietari.

Ai nevoie de Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here