Taxe și impozite la jumătate pentru firmele care vor exploata terenurile aflate acum în paragină, în proprietatea publică a statului. Propunerea legislativă privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu şi de regim juridic special, care a fost pusă în dezbatere la Senat, pe 30 august, și are 15 articole de lege, urmează să fie analizată la începutul acestei sesiuni parlamentare.

Proiectul prevede ca suprafețele din zona bazinelor hidrologice, rezultate ca urmare a unor viituri, alunecări de teren, depuneri de aluviuni, sau terenuri din zona îndiguirilor, barajelor, constituite în insule și grinduri, care nu produc nimic și sunt lăsate în paragină, să fie exploatate economic. Firmele care vor exploata aceste suprafețe, în anumite domenii de activitate, vor primi scutire de 50% din sumele aferente taxelor și impozitelor.

Art. 5

Dispozițiile prezentei legi nu se aplică terenurilor prevăzute de Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu modificările și completările ulterioare, terenurilor care au regim de arie naturală protejată, terenurilor aflate în parcuri urbane și în zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, terenurilor folosite pentru exploatații agricole sau piscicole și terenurilor pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu.” 

Inițiatorii susțin că deşi, aparent, prin aceste scutiri fiscale, s-ar diminua potențialele venituri bugetare, în realitate trebuie să comparăm ce ne aduc aceste terenuri acum, adică zero venituri, cu ceea ce ne-ar putea aduce dacă le dăm în exploatare. 

“Locuri de muncă, creșterea veniturilor statului, valorificarea potențialului economic, dezvoltare durabilă, toate acestea ar putea fi rezultatul unor reglementări fiscal prin care investitorii să fie stimulați să-și implice resursele și abilitățile antreprenoriale, în interesul comunității”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ. 

Nu orice activitate economică ar fi permisă pe aceste suprafețe. 

Art. 7

Activitățile economice ce se pot autoriza pe terenurile menționate la art. 2 sunt cele de producție regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora.“ 

În sarcina autorităților locale ar veni identificarea exactă a acestor suprafețe, apoi, după darea lor în exploatare, “reglementarea aspectelor care țin de asigurarea protecției mediului și evitarea modificărilor care să pună în pericol aceste terenuri, amenajările de infrastructură, regimul construcțiilor, tipurile activităților economice autorizate și altele, care, în ansamblu, să servească intereselor comunităților”. 

Proiectul legislativ urmează să obțină avizele necesare pentru a intra în dezbatere publică de urgență la Senat, chiar la începutul acestei sesiuni parlamentare.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here