Senatorii vor dezbate un proiect legislativ de modificare a Codului fiscal prin care se acordă facilități fiscale tuturor operatorilor economici care plătesc creșa angajaților sau sprijină învățământul dual universitar.

Prima parte a proiectului prevede beneficiile acordate societăților, persoanelor juridice care înființează creșe și/sau grădinițe pentru copiii propriilor angajați sau plătesc pentru plasarea copiilor angajaților în creșe și/sau grădinițe (private sau de stat). Toți operatorii economici vor beneficia de credit fiscal prin deducerea  sumelor plătite din sumele de plată la bugetul de stat (impozit pe profit, pe salarii, TVA, accize) în luna sau trimestrul în care acestea sunt cheltuite, în limita unui plafon de 1.500 lei/lună.

De asemenea, în a doua parte a proiectului sunt prevăzute măsuri de deducere fiscală pentru firmele care sprijină învățământul dual universitar, mai exact deducerea cheltuielilor efectuate pentru organizarea și desfășurarea învățământului dual universitar, potrivit legilor educației. În ceea ce privește investițiile și mijloacele fixe deținute și utilizate, acestea reprezintă mijloace amortizabile, a căror valoare se recuperează fiscal prin deducerea amortizării.

În plus, pentru învățământul dual universitar, bursele, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente primite de studenți devin venituri neimpozabile pentru persoana care realizează venitul.

Entitățile care nu plătesc impozit pe profit (PFA-uri, întreprinderi familiale, individuale, persoane fizice independente) vor beneficia de aceeași facilitate de deducere a cheltuielilor cu pregătirea teoretică și/sau practică a studenților în cadrul învățământului dual universitar, ca persoanele juridice.

Proiectul legislativ va fi dezbătut mai întâi la senat, apoi în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Sursa: Senat

Ai nevoie de Codul fiscal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here