Întrebare

Bună ziua. Sunt o persoană fizică ce obţine venituri din activităţi independente. Vreau să ştiu dacă pot să-mi deduc primele de asigurare voluntare de sănătate şi primele de asigurare pentru asigurarea de risc profesional? George, Timişoara
Răspuns:
 
1. Schema veniturilor din activităţi independente

Veniturile din activităţi independente

veniturile comerciale, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente

veniturile din profesii libere, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente

veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente

Sunt considerate venituri comerciale veniturile din activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ale contribuabililor, din prestări de servicii, precum şi din practicarea unei meserii.

Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.

 

2. Deductibilitatea cheltuielilor cu primele de asigurare

Condiţiile de eligibilitate pentru cheltuielile cu primele de asigurare sunt reglementate la art. 48 din Codul fiscal.
 
Astfel, conform art. 48 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, pentru a beneficia de deductibilitate, cheltuielile cu primele de asigurare trebuie să fie efectuate pentru:
“1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;

2. activele ce servesc ca garanţie bancară pentru creditele utilizate în desfăşurarea activităţii pentru care este autorizat contribuabilul;

3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;

4. persoane care obţin venituri din salarii (…), cu condiţia impozitării sumei reprezentând prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul plăţii de către suportator.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu prima de asigurare voluntară de sănătate, acestea sunt deductibile în limita echivalentului în lei a 250 euro anual pentru o persoană. Suma care depăşeşte 250 euro anual se impozitează cu 16% impozit pe venit.

Codul fiscal poate fi consultat pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems. Află totul despre Lege5 Online de AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here