Un cititor a formulat cu ceva timp în urmă pe forumul Indaco următoarea întrebare: “Un angajator cu angajaţi din şomaj cu vârstă peste 45 de ani, are dreptul la deducerea contribuţiei de şomaj angajator, aferentă acestora?”
În rândurile prezentului articol ne-am propus să prezentăm câteva aspecte legate de facilităţile acordate de stat pentru angajatorii1 care încadrează anumite categorii de şomeri 2 (şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale etc), precum şi alte persoane (persoane cu handicap), răspunzând astfel, în mod indirect, şi cititorului nostru.
Ce facilităţi/avantaje au angajatorii care încadrează în muncă anumite categorii de şomeri, precum şi alte persoane?
Potrivit art. 85 alin. 1 din Legea nr. 76/2002, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare3 , cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
De facilităţile prevăzute la art. 85 alin. 1 din Legea nr. 76/2002, cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap4 , precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani (art. 85 alin. 2 din Legea nr. 76/2002).
Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj (art. 85 alin. 5 din Legea nr. 76/2002).
De reţinut că nu beneficiază de facilităţile prevăzute la art. 85 alin. 1, 2 si 5 din Legea nr. 76/2002 angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevăzuta la aceste alineate.
Ce riscă angajatorii dacă nu respectă obligaţia de a menţine raporturile de muncă sau de serviciu pe perioada impusă de lege?
Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la art. 85 alin. 1 si 2 din Legea nr. 76/2002, anterior termenului de 18 luni, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. 2 din Legea nr. 76/2002 .
Angajatorii care beneficiază de subvenţionarea locurilor de muncă în condiţiile art. 85 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 76/2002 şi care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor încadrate pe aceste locuri de muncă, din motivele prevăzute la art. 83 alin. 2 din Legea nr. 76/2002, anterior termenelor prevăzute de lege, nu mai pot beneficia de o nouă subvenţie din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe o perioadă de 2 ani de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.
_____________________
1 În sensul Legii nr. 76/2002, angajatorul este persoana juridică sau persoana fizică cu sediul, respectiv domiciliul, în România ori sucursala, filiala, agenţia, reprezentanţa din România a unei persoane juridice străine cu sediul în străinătate, autorizată potrivit legii, care încadrează forţă de muncă în condiţiile legii.
2 În sensul Legii nr. 76/2002, şomerul este persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
3 Valoarea indicatorului social de referinţă este în prezent 500 lei
4 Persoanele cu handicap prevazute la art. 85 alin. 2 din Legea nr. 76/2002 sunt persoanele care îsi dovedesc handicapul cu certificat eliberat de comisia de expertiza medicala a persoanelor cu handicap.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.
