Susţinerea exporturilor şi atragerea de fonduri europene reprezintă cele două axe principale pe care se concentrează strategia de afaceri a EximBank, a afirmat preşedintele EximBank, în cadrul unei întâlniri cu mai mulţi oameni de afaceri.

Oficialii EximBank au punctat faptul că exportul este în acest moment principalul factor care contribuie activ la redresarea economiei româneşti, dată fiind evoluţia ascendentă înregistrată pe parcursul acestui an. În aceste condiţii, este nevoie de un nou model economic bazat pe stimularea exporturilor, iar EximBank poate să ofere soluţii concrete pentru companiile exportatoare.

„Dată fiind însă ponderea destul de redusă în Produsul Intern Brut a exporturilor, de circa 30%, pentru o ieşire mult mai rapidă din criză este nevoie ca acestea să fie însoţite şi de o rată mult mai mare de absorbţie a fondurilor europene. Şi în acest caz EximBank poate oferi soluţii complementare de susţinere a mediului de afaceri în demersul său de a obţine bani europeni”, a declarat Ionuţ Costea, preşedintele EximBank.

Portofoliul de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene.

Pachetul de finanţare al băncii poate cuprinde atât credite standard pentru activitatea curentă sau pentru investiţii, cât şi produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobânda subvenţionată şi compensarea parţială a dobânzii care permite recuperarea a până la 50% din dobânda plătită pentru creditele de investiţii în lei contractate de la bănci.

Garanţiile de stat oferite de EximBank vin în sprijinul companiilor care au nevoie de credite dar nu dispun de suficiente garanţii colaterale. Garanţiile emise de EximBank preiau o parte semnificativă a riscului de credit astfel ca utilizarea lor asigură accesul mai facil la finanţare.

În ceea ce priveşte asigurările, EximBank acoperă riscurile comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale internaţionale sau în implementarea proiectelor de investiţii ale companiilor româneşti în străinatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here