Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a emis un avertisment, printr-o postare publicată pe pagina proprie de Facebook, potrivit căruia în perioada 18 – 21 aprilie începe cel mai amplu exerciţiu de testare a sirenelor care anunță situațiile de urgență. De-a lungul celor patru zile, sirenele vor suna alternativ, în Capitală și în județele țării, între orele 10-15.

Prin exerciţiul PROCIV 2017 va fi verificat modul de funcţionare a sirenelor din toată România, locuitorii Bucureştiului şi cei din judeţele ţării urmând să audă semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă recomandă tuturor persoanelor să rămână calme şi să urmărească informările autorităţilor.

Normele privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, aprobate prin Ordinul MAI nr. 1259/2006, stabilesc că există patru semnale de alarmare acustice a populaţiei pe care le vom auzi săptămână viitoare:

  • alarma la dezastre – compusă din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele;
  • prealarma aeriana – compusă din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele;
  • alarma aeriana – compusă din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele;
  • încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durată de 2 minute.

testare sirene 2017
Sursa: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Tot în cadrul acestui act normativ se precizează şi faptul că sistemul de înştiinţare, avertizare şi alarmare la localităţi, instituţii publice şi operatori economici se verifică periodic prin executarea de antrenamente şi exerciţii.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here