Astăzi, 29 martie, am fost prezentă la Conferinţa Naţională a Achiziţiilor Publice, care a avut loc la hotelul Howard Johnson. Evenimentul a fost realizat de către Proiect ContaPlus – TSI Consultanţă & Training. Printre invitaţi s-au numărat Ministrul Fondurilor Europene, domnul Eugen Teodorovici, domnul Corneliu Burada, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi domnul Cătălin Popescu, consilier soluţionare şi membru în colegiul CNSC.

În cadrul întâlnirii, s-au purtat discuţii cu privire la noutăţile din legislaţia privind achiziţiile publice după adoptarea OUG 77/2012, la noua directivă a Uniunii Europene privind achiziţiile publice şi  a fost prezentat raportul de activitate al CNSC pe anul 2012.

Participanţii la eveniment au adresat întrebări punctuale invitaţilor, expunându-şi punctele de vedere şi exemplificând anumite probleme din acest domeniu.

Domnul Eugen Teodorovici a explicat în cadrul conferinţei modul în care va fi transpusă în legislaţia naţională directiva europeană privind achiziţiile publice, urmărindu-se practic simplificarea actului normativ primar care va conţine prevederile respective.

Un alt subiect abordat de domnul ministru a fost desemnarea la nivelul judeţelor şi oraşelor a experţilor de achiziţii publice. În acest sens, dumnealui a precizat că examenele pentru dobândirea calităţii de expert în domeniul achiziţiilor publice vor fi foarte dure şi că persoanele atestate vor fi obligate să îşi împrospăteze permanent informaţiile din acest domeniu, pentru a da dovadă de profesionalism.

De asemenea, domnul ministru al Fondurilor Europene a mai adus în discuţie şi alte subiecte importante pentru cei  prezenţi la eveniment, cum ar fi faptul că, în perioada aprilie-mai, urmează să fie plătite toate cererile de rambursare verificate, pentru proiectele finanțate din fonduri structurale și de coeziune. Se doreşte şi armonizarea opiniilor care diferă de la instituţie la alta cu privire la anumite speţe, cum ar fi modificarea de contracte, şi simplificarea ghidurilor de finanţare.

Publicul a fost interesat de posibilitatea utilizării fondurilor europene în parteneriatul public-privat, domnul Eugen Teodorovici precizând că nu există o restricţie în acest sens, însă nu este recomandată o astfel de abordare.

O altă propunere venită din partea celor prezenţi a fost revizuirea modelelor de contracte emise de A.N.R.M.A.P. şi încercarea domnului ministru de a schimba atitudinea la nivelul instituţiilor publice locale şi naţionale cu privire la absorbţia fondurilor europene.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here