Avocații, notarii, executorii judecătorești și consilierii juridici vor putea preda în învățământul preuniversitar, nu doar în cel universitar, așa cum prevăd acum normele legale în domeniu, dacă inițiativa legislativă depusă la Senat va trece de votul Parlamentului.

Inițiatorii proiectului argumentează, în expunerea de motive că educația juridică este predată în școli încă din 2013, printr-un parteneriat al Ministerului Educației cu cel al Justiției, iar această materie opțională acum, ”în curând se preconizează că va deveni obligatorie”, se mai arată în document.

Un alt argument este acela că profesorii care predau acum educația juridică în învăţământul preuniversitar nu au absolvit facultatea de drept şi, prin urmare, nu pot susţine astfel de cursuri la un nivel satisfăcător.

Proiectul de lege modifică și completează toate actele normative ale specialiștilor în drept: Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic şi Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti.

La fiecare lege, se introduce articolul care prevede eliminarea restricţiei care nu acordă profesioniştilor dreptului decât posibilitatea de a preda la nivelul învăţământului superior , conferind astfel acestora dreptul de a preda la toate nivelurile de învăţământ, inclusiv liceal şi primar.

Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat se modifică după cum urmează:

La articolul 16, litera b) va avea următorul cuprins:

” b) activităţi şi funcţii didactice în învăţământ;”

După votul din Senat, proiectul va fi supus dezbaterii și în plenul Camerei Deputaților, pentru vot final.

Proiectul poate fi consultat AICI.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here