Registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal) este reglementat prin Hotărârea Guvernului nr. 500/2011, act normativ în cadrul căruia sunt stabilite şi amenzile pentru nerespectarea regulilor de către angajatori, persoane fizice sau juridice, referitoare la completarea şi transmiterea acestuia în termenele legale.

Angajarea unui nou salariat

În cazul angajării unei noi persoane, registrul trebuie completat, în primă fază, cu:

  • elementele de identificare a acesteia (numele, prenumele, codul numeric personal, cetăţenia şi ţara de provenienţă);
  • data angajării;
  • perioada detaşării şi denumirea angajatorului la care se face detaşarea (dacă este cazul);
  • funcţia/ocupaţia conform specificaţiei COR;
  • tipul contractului individual de muncă;
  • durata normală a timpului de muncă şi repartizarea acestuia;
  • salariul de bază lunar brut şi sporurile.

Ulterior, dacă şi când va fi cazul, se vor adăuga informaţiile referitoare la suspendarea ori încetarea contractului individual de muncă.

Astfel, în cazul unui nou angajat, după completarea cu elementele contractului individual de muncă, registrul trebui transmis cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către noul salariat.

În caz contrar, angajatorul riscă o amendă de 10.000 lei. Amenda se acordă pentru fiecare persoană primită la muncă fără transmiterea la inspectoratul teritorial a registrului completat conform regulilor, fără ca valoarea totală cumulată să depăşească suma de 50.000 lei.

Detaşarea, suspendarea şi încetarea contractului individual de muncă

Pentru salariaţii detaşaţi, angajatorul de bază completează perioada detaşării şi denumirea angajatorului la care se face detaşarea, anterior începerii acesteia. Nerespectarea acestei reguli se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei

În cazul suspendării (excepţie face cea în baza certificatelor medicale), registrul trebuie completat cu perioada şi cauzele de suspendare a CIM, în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data suspendării. Amenda pentru nerespectarea acestui termen variază tot de la 5.000 lei la 8.000 lei.

Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul angajatorilor care nu completează/înregistrează/transmit data încetării contractului de muncă la data la care acest lucru are loc sau la data luării la cunoştinţă a evenimentului ce a determinat, în condiţiile legii, încetarea CIM.

ATENŢIE! Şi completarea registrului cu date eronate sau incomplete constituie contravenţie, pentru care puteţi primi amenzi de la 3.500 lei la 5.000 lei.

Ai nevoie de Hotărârea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here