Peste 150.000 de elevi de clasa a VIII-a s-au înscris la susţinerea Evaluării Naționale care a început luni, 11 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, în aplicația informatică figurau 150.310 candidați înscriși.

Examenele vor continua miercuri, 13 iunie, cu proba la Matematică, iar joi, 14 iunie, se va da proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate pe 19 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeași zi se pot depune contestații în intervalul orar 14:00 – 19:00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie, a mai anunțat Ministerul Educației.

Elevii au acces în săli până la ora 8:30, iar la ora 09:00 vor fi distribuite subiectele și încep probele. Evaluarea durează 120 minute, toată desfășurarea fiind monitorizată audio-video. Reprezentanții MEN spun că este strict interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, care vor fi lăsate în sala de depozitare pusă la dispoziție de unitatea de învățământ:

“De asemenea, elevii sunt informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor), precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare: stick-uri de memorie, telefoane, tablete”, se mai arată în comunicatul MEN.

În afara obiectelor de scris și a actului de identitate, elevii vor avea voie, la proba de matematică, să își aducă un creion negru și instrumente de desen. În caz de fraudă sau tentativă de fraudă, elevii sunt rexcluși din examen și li se acordă nota 1.

Notele vor fi acordate de alți profesori decât cei din unitatea de învățământ la care s-au ținut probele, conform Ordinului nr. 4793/2017 privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2017-2018:

“Art. 7

(1) Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale stabilește prin procedură specifică modalitatea de evaluare a lucrărilor, de soluționare a contestațiilor și de transmitere a lucrărilor, precum și componența, atribuțiile comisiilor din unitățile de învățământ/centrele de examen, centrele zonale de evaluare, modelul tipizatului de examen, modalitatea de secretizare și securizare a lucrărilor scrise, consemnarea în documentele examenului a rezultatelor obținute de candidați la evaluarea națională și modul de comunicare a rezultatelor.

(2) Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale poate decide ca activitățile din cadrul evaluării naționale să se realizeze utilizând aplicația informatică dedicată examenelor naționale.”

Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obținută în are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.

comentarii

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici