Europenii pot cere ştergerea din Google a link-urilor către paginile cu informaţii sensibile

Alexandru Boiciuc
02 iunie 2014 2 min read
Din 30 mai, europenii au la dispoziţie un formular online prin care pot solicita ştergerea -- din rezultatele căutărilor de pe Google -- link-urilor către paginile
Din 30 mai, europenii au la dispoziţie un formular online prin care pot solicita ştergerea -- din rezultatele căutărilor de pe Google -- link-urilor către paginile cu informaţii sensibile, anunţă agenţia de presă Reuters.

Potrivit sursei citate, măsura luată de compania Google vine ca urmare a unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Aceasta a stabilit că cetăţenii europeni au dreptul să solicite eliminarea link-urilor către paginile cu informaţii sensibile.

"O decizie recentă a CJUE a stabilit că anumiţi utilizatori pot solicita ca motoarele de căutare să elimine rezultatele pentru interogările care le includ numele, atunci când rezultatele respective sunt inadecvate, irelevante sau nu mai sunt relevante ori sunt excesive în raport cu scopurile pentru care au fost procesate", este precizat în pagina formularului pus la dispoziţie de Google.

Solicitările vor fi evaluate în mod individual şi se va încerca găsirea unui compromis între dreptul persoanei la confidenţialitate şi dreptul publicului de a cunoaşte şi distribui informaţii. "La evaluarea solicitării, rezultatele vor fi analizate pentru a se stabili dacă includ informaţii despre dvs. care nu mai sunt de actualitate, precum şi dacă aceste informaţii sunt de interes public (de ex.: informaţii despre escrocherii financiare, despre malpraxis, despre condamnări penale sau despre comportamentul public al funcţionarilor guvernamentali)", mai este precizat în pagina formularului.

Formularul online -- care este disponibil la adresa aceasta -- necesită anexarea unei copii a unui act de identitate, pentru a fi evitate solicitările frauduloase. Fiecare solicitant va trebui să enumere link-urile pe care le vrea şterse şi să ofere explicaţii cu privire la fiecare în parte.

Conform publicaţiei The New York Times, dacă o astfel de solicitare este admisă, link-urile aflate în discuţie vor fi şterse din rezultatele căutărilor de pe Google din ţările Uniunii Europene, dar şi din Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein. Cu toate astea, link-urile respective vor continua să fie disponibile în alte ţări.

Mai multe informaţii despre decizia recentă a CJUE pot fi găsite în acest articol.

Surse: Reuters, Google, The New York Times | Foto: Free Images

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo