Proiectul legislativ privind etichetarea produselor alimentare procesate, pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară, cuprinde două mari modificări ale actualelor norme – prima se referă la etichetarea obligatorie a produselor astfel încât să ştim conţinutul de sare, zahăr sau grăsimi şi ce fel de risc are pentru sănătatea noastră, iar a doua modificare impune eliberarea tichetelor BIO, pentru alimentele care poartă aceeaşi denumire, dar şi pentru legume şi fructe.
Iniţiativa este promovată de Societatea Română de Cardiologie, specialiştii susţinând că reducerea consumului de alimente bogate în sare, zahăr şi grăsimi “este de natură a schimba semnificativ în bine starea de sănătate a populaţiei într-un interval de 5-20 de ani.“ Rolul acestui proiect legislativ nu este, conform parlamentarilor, de a interzice consumul unor produse, ci ca toţi consumatorii să fie informaţi corect, astfel încât să se reducă la limite rezonabile consumul produselor care cresc riscul de boală cardiovasculară.
Eticheta obligatorie va fi un dreptunghi tricolor – roşu, galben şi verde, fiecare culoare indicând cât de sănătos este consumul produsului, respectiv risc redus, mediu sau major. În proiectul de lege sunt expuse toate valorile de care trebuie să se ţină cont la etichetare. Practic, pe noua etichetă trebuie să putem citi cu uşurinţă conţinutul de sare, zahăr sau grăsimi care exced unei cantităţi normale.
Punerea în aplicare dar şi controlul acestor noi etichete vor fi făcute de Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentaţiei.
„Art. III Dispoziţii finale şi tranzitorii
(2) Nerespectarea prevederilor art. I.2. din prezenta lege atrage după sine, după cum urmează:
a) la prima abatere, este sancţionată cu avertisment scris şi obligaţia de conformare în termen de 30 zile calendaristice;
b) la a doua abatere, se aplică amendă cuprinsă între 100 şi 10.000 de lei însoţită de măsura complementară a suspendării de la comercializare a produselor respective până la conformare.”
Cu privire la tichetele BIO, iniţiatorii propun ca aceste noi tichete de masă să aibă o valoare nominală crescută, cu 20% mai mult ca un tichet standard, dar numărul celor BIO nu poate fi mai mult de 25% din numărul celor acordate lunar. Cu tichetele BIO, angajaţii îşi pot cumpăra doar produsele alimentare care poartă eticheta „bio” sau legume şi fructe proaspete, deci alimente neprocesate, inclusive din pieţele agroalimentare.
Proiectul de lege a fost depus la Senat, în dezbatere publică.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.