Elevii și studenții vor putea avea reducere mai mare de 50%, așa cum este stipulată acum în Legea Educației naționale, dacă primarii sau autoritățile locale consideră că pot deconta sume mai mari.

O propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 1/2011 a fost pusă în dezbatere publică la Senat și prevede ca tarifele de 50% reduse la orice fel de transport, și de 75% reduse la orice spectacol, acces muzeu, evenimente organizate de instituții publice să fie minimul acordat.

Inițiatorii consideră că termenul de “tarif redus cu 50%” trebuie redefinit: “Interpretarea restrictivă a acestui temenr aduce o îngrădire a principiilor autonomiei locale, limitând dreptul autorităților administrative locale de a stabili, în baza unor regulamente locale și în funcție de posibilitățile bugetului local, facilități suplimentare față de minimul de 50% prevăzut în prezenta propunere legislativă”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Art. 84

Alin. (1) Elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul  intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

Alin. (4) Elevii beneficiază de tarife reduse cu minimum 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, operă, de film și la alte manifestări cultural și sportive organizate de instituții publice.

Inițiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Senat pe 20 iunie. Termenele pentru rapoartele Guvernului și Consiliului legislativ asupraa proiectului se vor împlini în luna septembrie, după vacanța parlamentară. Abia atunci, inițiativa va intra la vot în Senat și apoi va fi trimisă Camerei Deputaților, forul decizional.

Ai nevoie de Legea educației naționale nr. 1/2011? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here