Aseară a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanţă de urgenţă ce reglementează acordarea unei călătorii gratuite dus-întors, cu trenul, elevilor şi studenţilor din România cu vârsta de peste 18 ani cu drept de vot, care studiază în alte localităţi decât localitatea de domiciliu. Măsura a fost luată ţinând cont de faptul că duminică, 11 decembrie, se desfăşoară alegerile parlamentare.

Potrivit OUG nr. 89/2016, se acordă elevilor şi studenţilor o călătorie gratuită dus-întors, pe calea ferată, de la localitatea unde se află la studii şi unde se prezintă la casa de bilete la localitatea de domiciliu şi, respectiv, de la localitatea de domiciliu la localitatea unde efectuează studiile, cu tren regio şi interregio, clasa a II-a, în perioada 8-12 decembrie 2016.

Eliberarea biletului de călătorie se va face la casele de bilete ale staţiilor de cale ferată şi agenţiilor de voiaj pe baza actului de identitate şi a carnetului de elev/student vizat pentru anul şcolar/universitar în curs sau a adeverinţei care atestă calitatea de elev/student, după caz.

ATENŢIE! Este obligatorie procurarea atât a biletului pentru dus, cât şi pentru întors. Călătoria de întoarcere se va efectua în zilele de 11 şi 12 decembrie 2016.

Pe biletul de călătorie eliberat se vor menţiona numele şi prenumele beneficiarului, CNP-ul, seria şi numărul actului de identitate, calitatea elev (E)/student (S).

Operatorii de transport feroviar vor solicita decontarea facilităţilor şi vor prezenta la Ministerul Transporturilor – Direcţia economică o situaţie a călătorilor care au beneficiat de această gratuitate.

Situaţia va cuprinde numele şi prenumele beneficiarului, CNP-ul, seria şi numărul actului de identitate, călători expediaţi, călători km şi valoarea totală a călătoriei, fiind înaintată până la data de 23 decembrie 2016, cu respectarea Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Sumele necesare asigurării facilităţilor de transport vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Transporturilor, capitolul 68.01 “Asigurări şi asistenţă socială”.

Potrivit dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here