Contractele de achiziție publică reprezintă o categorie de contracte din ce în ce mai des întâlnită în practică. Suntem adesea bombardați cu știri privind, îndeosebi, neregularitățile constatate în legătură cu atribuirea și încheierea acestor contracte. În acest context, se ridică întrebarea firească: ce se întâmplă cu acele contracte de achiziție publică care au fost încheiate cu nerespectarea dispozițiilor legale?
O astfel de întrebare este cu atât mai pertinentă cu cât este posibil ca respectivele contracte să fi fost deja executate și să-și fi produs efectele la momentul la care se constată nulitatea. De asemenea, este posibil ca respectivele contracte să fie unele cu executare succesivă, în cazul cărora obligațiile părților se execută în timp, cum sunt anumite contracte de lucrări sau servicii. Sunt obligate părțile, efect al constatării nulității contractului, să-și restituie prestațiile deja executate sau nulitatea va produce efecte doar în legătură cu prestațiile viitoare care nu au fost executate la momentul constatării nulității?
Contractele de achiziție publică (spre deosebire de alte categorii de contracte care își au izvorul, în principal, în Codul civil) beneficiază de o reglementare specifică reprezentată îndeosebi de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii.
În cuprinsul acestui act normativ, mai precis la art. 28710 alin. (6), se prevede că în toate cazurile în care sancțiunea nulității nu poate avea efect retroactiv, întrucât desființarea obligațiilor contractuale deja executate este imposibilă, instanța va aplica în plus și sancțiunea amenzii. Așadar, s-ar putea interpreta că OUG nr. 34/2006 consacră principiul potrivit căruia, în cazul contractelor de achiziție publică cu executare succesivă (doar în cazul acestor contracte se pune problema unor prestații deja executate și a unor prestații care vor fi executate în viitor), nulitatea va produce efecte doar pentru viitor.
Mai multe detalii pe acest subiect pe www.noulcodcivil.ro .
Autor:
Mariana STURZA
Avocat colaborator al Țuca Zbârcea & Asociații
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.