Începând de miercuri, 1 iulie 2015, se aplică cea de-a doua majorare din acest an a salariului minim brut pe economie, aceasta afectând valoarea contribuţiilor plătite atât de către angajatori, cât şi de către angajaţi, plata minimă ce poate fi acordată zilierilor, dar şi valoarea amenzilor pentru contravenţiile rutiere.

Salariul minim brut pe economie depăşeşte 1.000 de lei

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1091/2014, salariul minim pe economie pe 2015 se majorează în două tranşe, astfel:

 • de la 900 la 975 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2015;
 • de la 975 lei la 1.050 lei, începând cu data 1 iulie 2015.

Aşadar, de miercuri, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună, reprezentând 6,225 lei/oră.

Actul normativ amintit mai prevede că stabilirea de salarii de bază sub nivelul salariului minim brut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Cu cât plăteşte mai mult angajatorul?

Cu fiecare modificare a salariului minim pe economie, pe lângă obligaţia înregistrării în REVISAL a majorării salariale pentru fiecare angajat, angajatorii plătesc contribuţii şi impozit mai mare. Vă prezentăm în continuare, o comparaţie a cuantumului contribuţiilor şi impozitului pentru fiecare cotă de salariu în parte, având în vedere majorările salariului minim pe economie din acest an.

Contribuţii ANGAJATOR

1 ianuarie 2015

Salariul minim 975 lei

1 iulie 2015

Salariu minim 1.050 lei

CAS

154

166

CASS

51

55

Şomaj

5

5

Concedii şi indemnizaţii

8

9

Fondul de garantare creanţe salariale

2

3

Accidente de muncă şi boli profesionale

1*

2*

Total taxe angajator

221

240

Total cost angajator

1.196

1.290

Salariul net

724

777

*pentru un coeficient de risc de 0.15%

După cum se observă din tabelul de mai sus, salariul net creşte cu 53 de lei, de la 724 lei la 777 lei, în timp ce costul total suportat de angajator creşte cu 94 de lei, de la 1.196 lei la 1.290 lei.

CASS mai mare pentru angajat

Şi pentru angajaţi se majorează, în mod automat, valoarea contribuţiilor la CASS şi CAS. Astfel, suma minimă de plată pentru contribuţiile de asigurările sociale de sănătate ajunge la 58 de lei lunar.

Contribuţii ANGAJAT

1 ianuarie 2015

Salariul minim 975 lei

1 iulie 2015

Salariu minim 1.050 lei

CAS

102

110

CASS

54

58

Şomaj

5

5

Impozit

90

100

Total taxe angajat

251

273

 
Cresc şi amenzile rutiere

La art. 98, alin.2 din Codul rutier este specificat că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Aşadar, începând de miercuri, un punct-amendă reprezintă 105 lei.

Contravenţiile rutiere sunt sancţionate în funcţie de clasele prevăzute în Codul rutier, astfel:

 • clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
 • clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
 • clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
 • clasa a IV-a – de la 9 la 20 de puncte-amendă;
 • clasa a V-a (persoane juridice) – de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Prin urmare, amenzile vor avea următoarele cuantumuri:

 • clasa I – 210 sau 315 de lei;
 • clasa a II-a – 420 sau 525 de lei;
 • clasa a III-a – între 630 şi 840 de lei;
 • clasa a IV-a – între 945 şi 2.100 de lei;
 • clasa a V-a (persoane juridice) – între 2.205 şi 10.500 de lei.

Mai mulţi bani pentru zilieri

Conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, deşi suma plătită zilierilor se stabileşte prin negociere între părţi, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de acestea nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Altfel spus, de la 1 iulie 2015, zilierii nu pot fi plătiţi pe oră cu mai puţin de 6,22 lei, faţă de 5,78 lei – valoarea minimă acordată în prima jumătate a acestui an.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

5 COMENTARII

 1. poate ca somajul ar trebui inclus in asigurarile sociale generale si nu acordat preferential numai celor care au avut de munca mai mult decat 1 an influentand munca la negru a celor care lucreaza mai putin sau cei care nu apuca un loc de munca accentuand marind diferenta dintre bogati si saraci si oricum nu cred ca e corect sa se opreasca somaj la 3 luni de munca apoi dupa o pauza la 6 luni munca si apoi sa nu ai dreptul ca nu ai cotizat un an? si sa mai astepti sa faci 3 luni ramanand fara nici o sustinere sprijin in gasirea unui nou loc de munca fata de cei care au lucrat mai mult separand sansele celor cu vechime si celorlalti adica sustinand somajul unora si reangajarea celorlalati nearealizandu-se rotatie la mai multe persoane…

 2. amenzile par ca moartea care se tine dupa om nu poti avansa putin ca gata si nici macar nu se calculeaza la net ci la brut? si oricum este gresit sa modifici o amenda nu in functie de gravitatea incalcarii legii ci de salariu , nu pot sa cred parca au devenit taxatori pedepsitori in favoarea cimitirului se pun cu raul pe toti dinainte ca el sa se intample generandu-l , functia aceasta ar trebui sa fie “neutra” si la salariu , se legalizeaza spaga preferintele etc?… sa isi caute salariul in taxele si asigurarile auto si ale drumurilor ca nu toate cred ca se cheltuiesc pe accidente si poate mai ramne si pt reparati imbunatatiri sosele nu amenzi iluzorii pe drumuri cu viteze de caruta sau localitati imprastiate pt a reduce viteza pe judetene… spre exemplu nu isi fac fabrica la periferia unei localitati isi fac pe straada iar acolo insira 3/4 case izolate si ii zic ca sunt localitate si asta numai pe o parte din drum chiar si cu sant intre gardul casei si oparte de iarba verde si apoi soseau, dar pe unele au noroc oricum cu denivelarile si curbele dar trecandu-l la lioalitate nu au um sa-l dezvolte repare ca judetean desi se putea dar prefera sa spuna din 4 km de judetean de localitate…poate le da primarul ca zici ca sunt agentii de paza ai primaruluyi si popii… poate ii plateste el ca tot de la buget si nu mai se urca cu ghirlande pe drumul public si lasa privatul si doar centrele si nici nu mai devin paznicii targurilor pe mijlocul soselei sa deriveze circulatia prin inghesuieli …etc

 3. poate ca ar trebui sa mareasca si pensiile cu 50lei si nu sa stabileasca un nivel minim la cei cu studii postliceale iar cei care sunt prea batrani peste 70 ani pt a mai lucra pamanturile nelucrate sau arendate sa fie valorificate si adaugate la pensie si acestea sa intre in posesia lucratorului si achitate trepta sau a statului

 4. poate somajul nu ar trebui socotit de 2 ori oricum daca tot se vrea 10 % s-ar trece 1 singura data si reduce costul de tiparire documente si randuri in tabele inlesni calculul pe jumatate numai calculezi cate 5 de doua ori ci 10%… (5+5=? (:…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here