17 August, 2017

Efectele îmbătrânirii populaţiei: o treime din agricultorii României, aproape de pensie

BCR  a realizat o cercetare la finalul căreia, potrivit raportului întocmit, reies puternicele efecte negative ale fenomenului de îmbătrânire al populaţiei, asupra creșterii economice și a viitoarelor pensii din sistemul de stat . Un exemplu în acest sens se regăseşte în domeniul agriculturii, unde la ora actuală o treime din persoanele ocupate sunt trecute de vârsta de 55 de ani.

Cu ocazia prezentării Raportului – „Implicaţiile economice ale procesului de îmbătrânire a populaţiei în România“ , Eugen Sinca, Analist Şef BCR a declarat că scăderea populaţiei şi îmbătrânirea acesteia produc trei efecte economice majore – încetinirea creşterii economice, menţinerea dependenţei României de capitalurile străine şi creşterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung.

Unul din şapte români are peste 65 de ani în prezent; în lipsa unei îmbunătăţiri rapide a natalităţii, unul din cinci români va avea peste 65 de ani în anul 2030, iar în 2060 raportul va ajunge la unul din trei.

Îmbătrânirea populaţiei ocupate este mult mai accentuată în agricultură, unde 1/3 din persoanele ocupate au peste 55 de ani în momentul actual.

Sursa: Capital.ro

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu