O inițiativă legislativă care acoperă un domeniu nou de piață, economia de acces, va fi dezbătută în Senat. Noile prevederi reglementează serviciile prestate  pe piețele online, de tip peer-to-peer, adică cele bazate pe resursele sau bunurile pe care le are la ofertă o societate, și pe care le pune la dispoziția unui solicitant pentru o perioadă limitată de timp.

Astfel, în acest domeniu, se pot încadra companiile care închiriază mașini, site-urile care oferă servicii de întreținere (tâmplar, instalator, etc.), cele care închiriază spații sau locuințe, serviciile de programare, traducere, imprimare, dar și cele care oferă produse alimentare gătite.

Practic, noua lege clarifică aceste noțiuni și reglementează drepturile și obligațiile actorilor principali ai economiei de acces, dar și regulile de impozitare a profitului și amenzile pentru cei care nu respectă noile norme.

Propunerea legislativă privind economia de acces este argumentată prin faptul că mai toți consumatorii au devenit din ce în ce mai receptivi la modelele de afaceri de acest gen, astfel că s-au înregistrat creșteri de peste 25% pe această piață online, așa că este necesară o reglementare clară. Mai ales că va absorbi o mare arte a forței de muncă, susțin inițiatorii, și „va da naștere unui număr de actori economici majori.

Cele 17 articole din noua lege se referă atât la definirea acestui domeniu și a termenilor specifici, cât și la obligațiile furnizorilor și sancțiunile aplicate în caz de nerespectare a normelor.

„Art. 10 Furnizorul are următoarele obligații:

(1) Să se identifice pe platforma tehnologică cu datele reale de identificare la nivelul cerut de furnizorul platformei tehnologice;

(2) Să dețină documente care să autentifice caracteristicile bunului oferit sau abilitățile necesare pentru a furniza un anumit serviciu în conformitate cu datele cerute de către furnizorul platformei tehnologice;

(3) Să ofere bunuri sau servicii în concordanță cu specificațiile publice ale furnizorului platformei tehnologice.”

Pentru furnizorii platformei tehnologice, reglementările se referă și la obligația de a securiza platforma tehnologică, de a elimina furnizorii care nu respectă criteriile centrale și de a se supune regimului de impozitare și taxare al Codului Fiscal. Amenzile prevăzute în Capitlul IV al noii legi se încadrează între 500 lei și 300.000 lei, în funcție de gravitatea încălcării normelor.

Inițiativa legislativă a fost trimisă pentru puncte de vedere la Guvern și la Consiliul Legislativ, iar după aceste avize, va intra, mai întâi, în dezbaterea Senaului, apoi în plenul Camerei Deputaților.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here