Ministerul Finanțelor a publicat documentația tehnică premergătoare testării și operaționalizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura – sistem obligatoriu de facturare electronică.

Acesta a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

Programul pilot de implementare a unui sistem de facturare electronică pe relația Business to Goverment (B2G), va pune bazele extinderii platformei pentru dezvoltări ulterioare și va asigura know-how-ul necesar dezvoltării sistemului generalizat de facturare electronică pe relația Business to Business (B2B).

Amintim că prin Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, a fost  transpusă în legislația națională Directiva 2014/55/EU privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Astfel, începând din luna septembrie 2021, Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, va implementa, în cadrul unui program pilot, un sistem de facturare electronică ce va permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de agenții economici în relație cu instituțiile publice, pentru operaționalizarea cadrului normativ prevăzut de Directiva 2014/55/UE privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Pentru a putea transmite facturi catre institutiile publice, emitentii acestora trebuie detina un certificat digital calificat, inregistrat pentru accesul in Spatiul Privat Virtual (SPV). Inregistrarea in SPV se poate face online pe portalul ANAF.

Tutorial video prezentare sistem informatic

Sistemul național privind factura electronică RO e-Factura pentru instituții publice

Prezentare servicii web pentru Sistemul național privind factura electronică RO e-Factura

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here