Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.
Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: Sunt în concediu medical din martie până în iunie. În continuarea concediului medical aş vrea să-mi iau concediu de odihnă — care, în cazul meu, este de 25 de zile pe an. Faptul că sunt în concediu medical îmi afectează numărul de zile de concediu de odihnă pentru anul curent?
Răspunsul specialistului:
Concediul de odihnă poate fi luat în continuarea concediului medical doar dacă se respectă programarea zilelor de concediu de odihnă planificate de angajator pentru anul curent (dacă o astfel de programare s-a făcut la nivelul angajatorului).
Faptul că la concediul medical pe care-l aveţi este vorba de o perioadă destul de mare de timp (circa trei luni), acest aspect afectează şi durata concediului de odihnă. Astfel, concediul de odihnă dintr-un an se poate lua corespunzător timpului de muncă lucrat efectiv în acel an.
Pe perioada concediului medical, contractul individual de muncă este suspendat. Practic, drepturile şi obligaţiile părţilor sunt “îngheţate”. Se consideră că nu lucraţi.

Pe cale de consecinţă, apreciez că nu veţi putea lua toate cele 25 de zile de concediu de odihnă. Concediul de odihnă se va reduce corespunzător perioadei în care aţi fost în concediu medical.

Notă: A se vedea şi interpretarea altui specialist, în articolul “Concediul medical afectează concediul de odihnă?”.

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.
Forumul LegeStart este accesibil AICI.

1 COMENTARIU

 1. Domnule “Specialist”

  Daca “PE PErioada concediului medical, contractul individual de muncă este suspendat” inseamna ca angajatul nu mai are nicio obligatie fata de angajator si invers.

  Atata timp cat exista un contract de munca valabil la care nu a fost adusa nicio modificare de catre parti sau la care nu a fost emis niciun act aditional care sa prevada suspendarea, aceasta ramane “dezghetat:. In perioada concediului medical este afectat doar salariul, nu si numarul de zilelor al concediului de odihna.

  Bine totusi ca ati scris “apreciez” in raspunsul Dumneavoastra.
  Deoarece suntem in UE, nu mai suntem de capul nostru. Deci trebuie sa respectem si deciziile/hotararile/legile UE. Nu trebuie sa ca bune, toate aberatiile pe care le vomita toti “halesii” nostrii, doar pentru ca traim in RO si este scris negru pe alb + publicat in M.O.

  Am scris mai sus cu litere mari pentru a cauta explicatia cuvantului “cacofonie” din limba romana. Dar probail fiind on-line, “apreciez” “ca conteaza” mai putin atata timp cat sta scris mare cu litere din sange de atata truda: “Răspunsul specialistului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here