Guvernul a aprobat Noul Cod Silvic, acesta vine în conformitate cu Strategia Națională pentru Păduri 2030 și stabilește un cadru legal pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri prin mijloace digitale.

Astfel, drumurile forestiere vor fi supravegheate video, prin sisteme tehnice de monitorizare și înregistrare a activităților, cu scopul de a preveni furturile și tăierile ilegale. De asemenea, sunt stabilite sancțiuni penale, confiscări de materiale lemnoase și mijloace de transport, precum și introducerea de noi infracțiuni silvice. De exemplu, falsificarea datelor informatice de natură silvică și falsul în declarații informatice, pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Se creează un Registrul Forestier Național pentru gestionarea exploatațiilor forestiere și se înființează Consiliul Național pentru Silvicultură pentru a asigura respectarea eticii și standardelor profesionale.

Codul Silvic clarifică drepturile și obligațiile proprietarilor de terenuri forestiere, făcând distincția între proprietățile forestiere de până la 10 ha și cele de peste 10 ha. În plus, interzice tăierile la ras în parcurile naturale și ariile protejate, extinzând protecția suprafețelor forestiere.

Se introduce conceptul de „insule de îmbătrânire” pentru protejarea biodiversității, iar statul poate să își asume împădurirea terenurilor abandonate. Se facilitează împădurirea terenurilor agricole și se reglementează compensațiile financiare pentru conservarea biodiversității.

Noile reglementări permit accesul cetățenilor în toate pădurile din țară, pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta.

Procesul de elaborare a Noului Cod Silvic a fost parte a proiectului „Reforma sistemului de management și a celui de guvernanță în domeniul forestier” și a fost susținut de Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C2 – Păduri și Protecția Biodiversității. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost adoptat de Guvernul României.

Vezi aici Codul Silvic

Vezi aici alte articole despre tăieri ilegale de pădure

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here