Proiectul de lege al inițiat de premier, vicepremier și ministrul Educației, în calitate de parlamentari, alături de președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost pus în dezbatere publică la Senat, după ce a fost adoptat, săptămâna trecută, de Camera Deputaților.

Inițiativa legislativă prevede ca banii câștigați prin sentințe definitive de cadrele didactice, să fie eșalonați până în 2022. De asemenea, proiectul legislativ prevede ca toate cheltuielile pentru pregătirea profesională a profesorilor și învățătorilor să nu se mai asigure din bugetele locale, ci de la bugetul de stat.

Primul articol modificat prin noua lege este cel referitor la salariile cadrelor didactice, sporurile și alte indemnizații, cheltuieli ce vor fi suportate, de la începutul anului viitor, împreună cu contribuțiile aferente, de la bugetul de stat.

Lege privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului

Art. 1, alin. (1) – Prin derogare de la prevederile art. 104 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, începând cu data de 1 ianuarie 2018, plata cheltuielilor prevăzute la lit. a) se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale.

Referitor la achitarea în rate, pe 5 ani, a sumelor câștigate de cadrele didactice în instanță, inițiatorii legii au propus și procentul aferent fiecărui an de plată.

Art. 2, alin. (1) – Începând cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătorești devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului de învățământ.

  • 5% din valoarea titlului executoriu în anul 2018
  • 10% din valoarea titlului executoriu în anul 2019
  • 25% din valoarea titlului executoriu în anul 2020
  • 25% din valoarea titlului executoriu în anul 2021
  • 35% din valoarea titlului executoriu în anul 2022.
După dezbaterea publică, proiectul legislativ va fi votat sau respins în Senat, care este camera decizională. Dacă va fi adoptat, în termen de 30 de zile, Ministerul Educației va emite un ordin de ministru pentru normele metodologice de calcul pentru sumele datorate și pentru punerea în aplicare a noilor prevederi.

Ai nevoie de Legea Educației Naționale? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau .MOBI apăsând AICI!
comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here