Pe marginea unei întrebări, intrate pe Forumul Legestart, facem o scurtă prezentare a prestaţiilor sociale şi a altor drepturi, aşa cum sunt prevăzute la acest moment, cu semnalarea modificărilor aprobate până în prezent şi ce urmează a fi aplicate.
Reglementarea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este dată de Legea nr. 448/2006, republicată în Monitorul oficial nr. 1/2008. În acest an, legea a suferit modificări şi completări prin OUG nr. 51/2017 publicată în Monitorul Oficial nr. 508 din 30 iunie 2017 şi OUG nr. 60/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 648/2017.
Prestaţii sociale pentru persoanele cu handicap
• Dreptul la prestaţiile sociale se stabileşte prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap din evidenţa direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, iar plata prestaţiilor sociale se face din oficiu, în baza deciziei directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
• Dreptul la prestaţii sociale se acordă începând cu luna următoare celei în care persoana a fost încadrată în grad de handicap şi încetează cu luna următoare celei în care persoana nu mai este încadrată în grad de handicap sau, după caz, a depunerii cererii de neacordare a indemnizaţiei.
• Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiază de alocaţie de stat în condiţiile și în cuantumul prevăzut de lege, majorat cu 100%.
• Copiii cu handicap de tip HIV/SIDA beneficiază de o alocaţie lunară de hrană, calculată pe baza alocaţiei zilnice de hrană stabilite pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. De acest drept poate beneficia copilul bolnav de SIDA numai pe perioada în care este îngrijit în familie.
• Adultul cu handicap vizual grav primește pentru plata însoţitorului o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului personal gradaţia 0, stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În această formă, prevederea este în vigoare de la 30 iunie anul acesta.
• Adultul cu handicap beneficiază de următoarele prestaţii sociale (Art. 58 alin. 4 din lege):
a) indemnizaţie lunară, indiferent de venituri:
1.1 în cuantum de 234 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2.1 în cuantum de 193 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri (şi care nu este luat în calcul la stabilirea altor drepturi şi obligaţii):
1. în cuantum de 106 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2.1 în cuantum de 79 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. în cuantum de 39 lei, pentru adultul cu handicap mediu.
Nu pot beneficia de aceste prevederi:
a) adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro, ori în alte tipuri de instituţii rezidenţiale publice cu caracter social sau medico- social, în care se asigură întreţinere completă din partea autorităţii administraţiei publice pe o perioadă mai mare de o lună; (dispoziţia, în această formă este în vigoare de la 30 iunie a.c., prin modificările aduse de OUG nr. 51/2017)
b) persoanele cu handicap care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei;
c) adulţii cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflaţi în îngrijirea și protecţia asistentului personal profesionist.
ATENŢIE - În anul 2018, drepturile de prestaţii sociale pentru persoana adultă cu handicap vor fi modificate în două etape – de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie 2018 –, aşa cum le găsiţi în Documentarul de mai jos, la Art. II şi III din O.U.G. nr. 60/2017.
• Beneficiază de prestaţia socială prevăzută la alin. (4) lit. b) şi familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere.
ATENŢIE - În anul 2018, şi aceste reglementări se vor modifica, tot în două etape – de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie 2018 –, astfel cum sunt redate în Caseta de mai jos, la Art. II şi III din O.U.G. nr. 60/2017.
DocumentarOUG nr. 60/2017
Art. II. -
Începând cu data de 1 ianuarie 2018:
• Adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de următoarele prestaţii sociale:
a) indemnizaţie lunară, indiferent de venituri:
(i) 65% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap grav;
(ii) 50% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
(i) 25% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, pentru adultul cu handicap grav;
(ii) 20% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, pentru adultul cu handicap accentuat;
(iii) 10% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, pentru adultul cu handicap mediu.
• Părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, beneficiază de prestaţii sociale, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere, astfel:
a) 50% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, în cazul copilului cu handicap grav;
b) 30% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, în cazul copilului cu handicap accentuat;
c) 10% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, în cazul copilului cu handicap mediu.
Art. III. -
Începând cu data de 1 iulie 2018:
• Adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de următoarele prestaţii sociale:
a) indemnizaţie lunară, indiferent de venituri:
(i) 70% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap grav;
(ii) 53% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
(i) 30% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, pentru adultul cu handicap grav;
(ii) 22% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, pentru adultul cu handicap accentuat;
(iii) 12% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, pentru adultul cu handicap mediu.
• Părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, beneficiază de prestaţii sociale, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreţinere, astfel:
a) 60% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002 în cazul copilului cu handicap grav;
b) 35% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, în cazul copilului cu handicap accentuat;
c) 12% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, în cazul copilului cu handicap mediu.
