Parlamentarii au inițiat o propunere legislativă care îndreaptă o inechitate suferită de autorii de operă scrisă şi de artă vizuală a căror operă se reproduce digital, mai exact aceștia au fost omiși din actualul text de lege privind remunerația, Legea 8/1996, în anul 2019.

Astfel, la art. 116 alin (1), lit. c din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe nu se specifică nimic despre autorii operelor culturale scrise şi de artă vizuală în format digital, ori “piața culturală digital a cunoscut o dezvoltare consistentă, iar vânzările în acest domeniu au crescut foarte mult”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe

Art. 116, alin. (1), lit. c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

c) “în cazul copiilor înregistrate prin procedeu digital, pe orice tip de suport, remuneraţia se împarte în mod egal între beneficiarii corespunzând fiecăreia dintre cele trei categorii prevăzute la lit. a) şi b)

Art. 116, alin. (2), iar, în interiorul fiecărei categorii, conform celor stabilite la literele amintite şi celor stabiliţi de art. 116, alin (2).

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului în următoarele săptămâni.

Pentru a modifica însă legea, proiectul trebuie adoptat în Plenul Camerei Deputaților, după obținerea avizelor comisiilor de specialitate din acest for legislativ.

Ai nevoie de Legea 8/1996? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here