O problemă foarte des dezbătută este cea cu privire la rezerva succesorală și cotitatea disponibilă. De menționat este diferența care există între cele două și anume:

* rezerva sucesorală este acea parte din patrimoniul celui care lasă moștenirea la care moștenitorii au dreptul în virtutea legii, împotriva voinței defunctului manifetată prin liberalități făcute în timpul vieții și/sau prin dispoziții testamentare pentru cauză de moarte, iar

* cotitatea disponibilă („partea disponibilă a bunurilor”) este acea parte a patrimoniului care excede rezervei succesorale și de care defunctul putea dispune liber, neîngradit, inclusiv prin donații și dispoziții testamentare.

Rezerva succesorală este privită diferit de noul Cod Civil care definește rezerva succesorala ca pe o cotă fixă calculată tot dintr-o cotă fixă.

În sistemul legii civile române actuale, singurii moștenitori rezervatari sunt: descendenții, ascendenții privilegiați și soțul supraviețuitor, iar în ceea ce privește Noul Cod Civil acesta cuprinde toate clasele de moștenitori legali. În ceea ce privește întinderea rezervei succesorale, aceasta variază în funcție de calitatea și numărul moștenitorilor rezervatari.

După actualul Cod Civil, cuantumul rezervei succesorale este determinat sub forma unei fracțiuni din moștenire, astfel:

– 1/2 din moștenire pentru un copil;

– 2/3 din moștenire pentru 2 copii;

– ¾ din moștenire pentru 3 sau mai mulți copii.

Art.1088 din Noul Cod Civil, specifică faptul că rezerva descendenților va fi de jumătate din cota succesorală care li s-ar fi cuvenit ca mostenitori legali, în lipsa liberalităților sau dezmoștenirilor. De aici rezultă că în cazul unei dezmoșteniri de către defunct a unicului său copil, acesta tot va avea dreptul la o rezervă de ½ din averea părintelui său, urmând ca restul cotei de ½ să se împartă mod corespunzător între moștenitorii legali dintr-o clasă subsecventă sau în situația unui testament , să-i revină celui gratificat prin legat.

Totodată, înlăturarea din dreptul de a moșteni ca successor legal va atrage și imposibilitatea de a beneficia de rezerva succesorală.

Și în privința cotității disponibile a soțului supraviețuitor, Noul Cod Civil aduce modificări introducând un nou sistem de calcul.

Potrivit art.972 din Noul Cod Civil, cota soțului supraviețuitor este de:

 * ¼ din moștenire, dacă vine în concurs cu descendenții defunctului;

* 1/3 din moștenire, dacă vine în concurs atât cu descendenți privilegiați, cât și cu colaterali privilegiați ai defunctului;

* ½ din moștenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenți privilegiați, fie numai cu colaterali privilegiați;

* 1/3 din moștenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenți ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Av. Colţuc Marius

99 COMENTARII

 1. Buna ziua!

  As avea o intrebare la dumneavoastra, dacă îmi permiteţi: într-o familie în care mama este decedată iar tatăl în viaţă, unicul lor copil la cat anume are dreptul asupra averii părinţilor săi în condiţiile în care tatăl decide să facă acte unei alte persoane?

  Vă mulţumesc pentru ajutor.
  O zi frumoasă tuturor.

 2. as dori sa stiu daca se poate lasa dupa moartea mea si a sotului meu apartamentul ficei noastre mentionez caci noi amandoi avem cate un copil din casatoriile anterioare va multumesc frumos si astept un raspuns

  • Dacă mama e decedata de un an și 6 luni, eu fiind moștenitoare legala dar și testament ara, iar cele doua surori sunt moștenitoare legale rezervatari, și succesiunea nu a fost făcută, ele au decăzut din drepturi?

 3. Parinti mei au divortat ,din relatia lar suntem doi copii mama sa recasatorit iar tata nu noi copii am fost prin hotararea de divort un copil la mama si unu la tata .vreau sa stiu ce drept de mostenire am la tata iar daca tata putea sai faca acte acta surori mele fara acordul meu ce as putea sa fac .multumesc.

 4. Spunetimi varog daca tatal meu a divortat de mama mea si mama nu a cerut inpartirea averii ear el sa recasatorit cu o alta femeie recent el a murit ce drepturi avem noi fiind doi copii in cazul in care el avea doar testamentul pe casa lasat de bunicul si nici un act nou recent facut practic nu avea acte de proprietar doar testament

 5. Buna ziua!
  Dupa moartea mamai, tatal s-a mutat la o alta femeie. Au stat impreuna 13 ani, din care 11 cununati la starea civila. Apartamentul a fost si a ramas pe numele ei, facandu-i tatalui meu doar o hartie la notariat prin care el mostenea totul daca murea ea prima.(e vorba de un act ce putea fi anulat oricand fara instiintarea luiș asta am aflat dupa decesul sau de la notar). Tata avea pensie destul de buna(a lucrat in armata), iar ea o pensie sub 500 ron. Cat a locuit acolo a schimbat totul in casa (geamuri, parchet, usi , faianta, covoare, perdele, baie, a pus centrala, aschimbat calorifere, etc. a fost intotdeauna un bun meserias si se pricepea la toate). A avut grija si de sotia lui bolnava, cu doua accidente cerebrale, si tratamente costisitoare.Intelegerea dintre ei a fost ca dupa moartea lor apartamentul sa-mi ramana mie. Dupa moartea tatalui (ce a survenit in mod neasteptat, fiind mai putin bolnav decat ea), prima ei grija a fost pensia de urmas, pe care a si primit-o (chiar eu ajutand-o in acest sens cu actele si drumurile de facut).
  Intrebarea mea : eu am vreun drept legal asupra acelei locuinte din moment ce tatal meu a investit acolo si ea are pensie de urmas de pe urma lui? Ea tot spune ca nu trebuie sa-mi faca acte pe apartament ca s-a inteles cu tata si-mi ramane mie dupa ce ea moare (ea nu are copii, dar are frati si surori). Multumesc.

 6. Buna ziua. ..am si eu o intrebate. ? In legatura cu mostenirea. ?parinti mei au divorziat de ani de zilele..tata meu a murit acum 4 ani de zile iar tatal meu are acte facute pe pamant. , dar eu nu pot sa iau actele pe pamant pt ca sunt la fratele lui si nu vrea sa mi le dea. , c’è pot face ? Va rog un sfat. ..multumesc.

 7. Buna ziua,
  Îmi puteti da si mie un sfat ? Eu am locuit cu tatal meu pana acum 1 an când acesta a decedat. Si acum locuiesc la aceeasi adresa . La aceasta adresa ( în curtea respectiva ) sunt doua case , casa bunicilor de pe tata si casa in care am locuit eu cu tatăl meu. In urma cu 5 ani bunici ( parintii tatălui ) au făcut doua acte notariale prin care au dat una din case fiicei lor ( sora tatalui meu ) si cealaltă casa tatălui meu cu , clauza de îngrijire .
  Acum 4 ani bunicul a decedat , si acum un an a decedat si tatăl meu. Mătușa mea ameninta ca ma da in judecata sa poată lua ea totul ( ambele case ). Doresc sa stiu : Tatal meu nu a avut si el parte de mostenire de pe urma parintilor lui ? I se poate anula dreptul de proprietate al tatălui meu ( acum când acesta este decedat ) astfel încât eu sa nu mai am nimic de pe urma lui? Mentionez ca atât tatăl meu a fost copil legitim al ambilor lui parinti , si eu la rândul meu sunt copil legitim al tatălui meu. Daca ma puteti ajuta cu un sfat va rămân recunoscător ! Multumesc !

  • Sal, inainte de orice mentionez ca nu sunt jurist, nu ai mentionat daca bunica ta mai este in viata, atat actul notarial facut catre tatal tau, cat si cel facut catre matusa ta se pot conteata pe motiv de donatie ascunsa in momentul in care ambi bunici au decedat, deci si matusa ta este supuasa pericolului de a o da tu in judecata

 8. dupa decesul mamei noastre a ramas o garsoniera noi suntem 3 fete cum se imparte garsoniera la cei copii memtionez ca o fata a ingrijito pina a decedat ,primeste ceva in plus din mostenire

 9. Suntem doi frati, pärinti nostrii s au divprtat in 1968. noi am fost prin lege mamei. Tatäl nostru s a recäsätorit si nu au mai existat alti copii DIN cäsätorie. Sotia tatälui meu nu a avut copii.
  In anul 2010 i a luat o nepoatä de a sotiei tatälui la ea. Sotia tatälui a murit in anul 2012. Tatäl meu a fost dus färä sä stie la un azil . Acolo a incercat sä si ia viata insä a fost ajutat de infirmiere sä si continuie viata mai departe.S a inbolnävit si nimenea nu l a mai vizitat, färä haine, medicamente si altele. Eu am fost anuntatä sä mä duc sä l ajut cä moare de dureri dupä amputarea unui picior. Ei am venit urgent cu avionul de La 2000 KM si am incercat sä l duc La medic, am cumpärat tot ce avea nevoie. A fost dus acolo numai in pijamale.Am aranjat cu mai multe persoane sä se ocupe de el. Am aranjat cu medic sä l viziteze in azil si am cumpärat tot Fell de medicamente si pansamente ce avea nevoie. Am cumpärat un cärucior de invalizi si am fäcut totul ce am putut face in douä säptämini. Din päcate a decedat in 4.03.2016.
  Acum doi sau trei ani a vändut nepoatä sotiei decedate a tatälui meu casa tatälui cu 40.000€.
  Din avere mai avea si foarte mult teren.

  Intrebarea mea este dacä eu si fratele meu avem drept ca mostenitori?

 10. Buna ziua, as avea si eu o intrebare.
  In cazul in care bunicul ii lasa o mostenire tatalui meu, sa spunem 60 de hectare de pamant, iar acesta il vinde iar apoi decedeaza si mama la fel, iar el nu ar lasa in tastament celor doi copii ai sai mostenirea… Ce s-ar intampla cu ea? Ar putea acestea sa o recuereze?

 11. Buna ziuoa as avea sì eu o intrebare. Sotu meu a decedat acu 16 ani dar eu am un copil cu el. Fata acuma are virsta de 21 de ani si vrea mostenire de la tata.dar sa fiu mai clara vrau sa va zic ca parinti sotului au dat casa lui sora lui dar pamintu de la cimp nu care sunt 4h jumatate.acuma fetita mea vrea partea tatalui cit ii se cuvine. Sì toti ani asta matusa care a tinut pamintu nu iea dat nici macar de o bomboana .porte sai ceara ceva pt ea a tinut pamintu pina momentu del azi. Va rog sa imi raspundeti c’è drept are fata mea.eu de cind a decedat tatal nu am tinut nimic de la ei.

 12. Va salut cu respect am o mare rugaminte am doi copii, la parinti noi am fost 3 frati unul a decedat cu anii in urma iar celalalt acum recent mentionez era casatorit dar nu avea copii .Intrebarea mea e daca copii mei au drept de mostenire dupa fratele meu.Dupa starea lor civila dupa o perioada de anii fiecare si-au vandut casele primite mostenire de la parinti si au cumparat din banii acestia o casa a lor la tara unde au facut investitii. Va multumesc mult pt timpul dvs acordat sper sa puteti sa ma ajutati sa stiu ce spun copiilor mei.Va urez numai bine si sanatate.

 13. Locuiesc in Germania,impreuna cu copilul meu minor in varsta de 12c ani.Sotul meu respectiv tatal copilului a decedat in urma cu 3 luni. Vreau sa stiu daca am dreptul sa vand casa construita impreuna?Mentionez ca nu mai exista altii mostenitorii.Multumesc

 14. Am si eu o intebare. Mama mea vrea sa imi lase o casa la tara mostenire dar vrea sa nu fie trecut in acte sotul meu cu care sunt casatorita de 15 ani si cu care am un copil care are 12 ani . Eu nu sunt de acord cu dorinta ei . Vreau sa stiu ce spune legea. Va multumesc

 15. Buna ziua. Sunt din Lugoj si ma numesc Eugen Ritter. In cazul meu exista 2 mostenitori. Defunctul a fost casatorit cu mama mea. Pe de alta parte, acesta mai avea o fata infiata, care de multi ani e plecata in strainatate. Evident, a luat la cunostinta despre decesul tatalui ei, dar a refuzat sa depuna actele la notariatul unde am depus si eu (din motive de ea cunoscute). Au trecut de atunci 6 luni de zile (data decesului si implicit al depunerii actelor pentru certificarea mostenirii). Intre timp eu am primit acel certificat de mostenitor. La mijloc este un apartament care ni s-a impartit 1/2 cota parte fiecare. Dar eu nu pot valorifica (vinde) aceea proprietate din cauza ca ea nu a depus actele pentru acceptarea mostenirii (incercand in mod perfid sa ma blocheze). Evident, datoriile ramase le-am suportat din cheltuiala proprie. Respectiva se afla domiciliata in strainatate inca si nu da nici un semn de viata, desi i s-a adus la cunostinta situatia data. Intrebare: Care este procedura de solutionare in situatia data si ce drept de mostenire mai poate avea acea fiica infiata a defunctului, avand in vedere ca au trecut 6 luni de la data decesului?

 16. BUNA ZIUA!SANT IN CIPRU DE 13 ANI AM VARSTA DE 37 DE ANI SI IN 1996 MI-AM GASIT TATA DAR EU NU SANT PE NUMELE LUI SI A RECUNOSCUT CA ESTE TATAL MEU SI M-A AMENINTAT SA MA FACA SA NU IL MAI DERANJEZ M-IA ZIS CE AI PRETENTII LA AVEREA MEA?MAI AM O SORA VITREGA SANTEM SURORI BUNE DE TATA PE MAMA MEA NU AM REUSIT SA O GASESC NUSTIU DACA MAI TRAIESTE?AM UN COPIL DE 5 ANI SI AVRUT SA ISI VADA BUNICI SI AM INDRASNIT SA IL CAUT PE TATA PENTRU A DOUA OARA SI L-AM GASIT SI PE SORA MEA PRIN RETEAUA DE SOCIALIZARE FACEBOOK SI TOT MA AMENINTA CE TREBUI SA FAC IN CAZUL ACESTA?SA INTELEG CA NU AM DREPT LA MOSTENIRE?AM O SORA SA INTELEG CA NU AM DREPTUL PE CARE EA IL ARE CE TREBUI SA FAC IN ACCEST CAZ?TATA A RECUNOSCUT CA EL ESTE TATAL MEU.VA ROG SA MA AJUTATI VREAU SA AM ACELEASI DREPTURI C-A SI SORA MEA. DACA TOT M-A LASAT DE IZBELISTE PRIN CASE DE COPII MACAR SA IMI CER DREPTUL DUPA MOARTEA ACESTUIA LEGAL VA MULTUMESC!

 17. Buna ziua,
  In prezent, sant in divort cu sotia, cu care am si doi copii maturi. Acest divort se v-a finaliza in curand. Momentan sant intr-o relatie cu alta persoana, cu care nu stiu exact daca ma voi casatori legal sau nu.In decursul vietii am agonisit cateva lucruri, nu stiu daca le pot numi avere.
  Viata,si poate felul meu de a fi, m-a indepartat foarte mult de copii mei, la care, odata cu decesul meu, nu vreau sub nici o forma, sa le las sau sa le ramana nimic de la mine, absolut nimic. Tot ce voi avea dupa diviziunea bunurilor dupa divort, este realizat prin munca mea de o viata. Toate aceste bunuri, absolut toate, doresc din toata inima,sa ramana acestei persoane, cu care sant in relatie.
  Am rugamintea de a fi dumerit si indrumat in a face legal, tot posibilul sa realizez aceasta dorinta,
  Va multumesc, Costea A.

 18. Bună seara! Mama mea a decedat acum 4 luni fiind divorţată detatal meu. Casa este pe numele mamei, numele tatãlui meu nu apare nicăieri. El a plecat din ţară recăsătorindu-se. Vreau sa ştiu ce drepturi are are el? Are si sotia actuala dreptul la casa care mi-a ramas după decesul mamei sau doar el? Vă multumesc!

 19. As dori sa stiu ce drepturi ar putea svia copii mei la casa lasata mostenire de la bunici lor daca singurul mostenitor la casa este tatal lor care sa recasatorit si nu vrea sa le dea dreptul la casa zicand ca iei nu au nimic acolo dar nici iel nu are ca casa ai proprietatea bunicilor lui iel nu are nimic sa dovedeasca cai alui doar ca iel a fost singurul nepot al lor de asta vreau sa stiu ce drepturi au copii mei la casa

 20. As vrea sa stiu ce drept am la mostenire. Mama s a recasatorit si a avut un alt copil, noul sot avea doua case, impreuna au cumparat altre 2 case. Care este dreptul meu, si care este diferenta intre drepturile mele si drepturile copilului avut din a doua casatorie.

 21. Buna ziua.Vreau un sfat in privinta renuntarii definitive la drepturile de mostenire in cazul decesului unuia dintre parinti.Mentionez ca sunt inca in viata.

 22. Buna ziua. Sunt copil din prima casatorie a tatalui meu care a decedat anul acesta.. Dupa divortul de mama mea tata s-a recasatorit csatorie din care are un copil.. A doua sotie a murit acum 6 ani.. In urma lor a ramas un apartament cu trei cAmere.. As dori sa stiu cat mi se cuvine din mostenirea lasata de tata. va multumesc.

 23. mama se casatoreste avand o garsoniera proprietate,la cativa ani vinde garsoniera si cumpara un apartament luand si un imprumut di banca.tata moare,imprumutul neachitat.baiatul lui tata din prima casatorio vrea mostenire,ce se poate imparti?

 24. Bună ziua, și eu și soțul avem cite un copil din căsătoriile anterioare. Locuiesc în casa soțului pe care el o are înainte de căsătorie, dacă eu mor înaintea soțului meu fica mea are drept de mostenire? Dacă decedează soțul meu eu am drept la 1/4 și fiul lui la restul. Aștept răspuns pe mail. Mulțumesc.

 25. Intrebarea mea este în legătură cu un apartament. Tatăl meu ia vîndut lui fratele meu apartamentul fără să mă întrebe. A murit mama mea și așa vreu să știu dacă am dreptul la o parte dacă fratele meu vinde după moartea tatălui meu.Se putea pune apartamentul pe numele fratelui fără consimțămîntul MEU??

  • Buna ziua VA ROG O INFORMATIE,SOCRII MEI AU DECEDAT,E VORBA DE SOTUL MEU. TATAL IN URMA CU 20 DE ANI,MAMA IN URMA CU UN AN.AM O SORA CU CARE NU M-AM PUTUT INTELEGE AMIABIL, INTRUCIT EA A PRIMIT LA CASATORIE ,BUNURI IN VALOARE DE 70.000 DE LEIIN ANUL 1978 ERA PE ATUNCI PRETUL UNEI DACII..IAR EU NIMIC AM PLECAT CU HAINELE DE PE MINE.O PERNA O COVERTURA DE PAT SI O FATA DE MASA SI 2000 DE LEI LA NUNTA..ACUM DUPA MOARTEA MAMEI AM RUGAT-O SA FACEM SUCCESIUNEA DAR SA RECUNOASCA CE I S-A DAT LA CASATORIE , SI NU A VRUT SA RECUNOASCA.EU AM CERUT DE LA NOTAR ACCEPTAREA EXPRESA PT SUCCESIUNE DUPA MAMA SI DUPA TATA, CA PE EA A ZIS CA NU O INTERESEAZA NUMAI DACA IMPARTIM EGAL, EU NU AM FOST DE ACORD SI AM CERUT SUCCESIUNEA PRIN TRIBUNAL CU AVOCAT. MENTIONEZ CA EA NU A CERUT SUCCESIUNE PRIN NOATRIAT SI A TRECUT UN AN. EU M-AM INGRIJIT DE CASA AM PLATII IMPOZITE TAXE PT TEREN SI IMOBIL SI TOT CE TREBE PE LANGA CASA AM FACUT TOATE ACTELE NECESARE PENTRU SUCCESIUNE CE DREPTURI AM EU. VA MULTUMESC.

 26. Buna ziua, am si eu 2 intrebari tatăl meu nu exista mama nu a fost niciodată căsătorită cu el si nici dupa aceea. Prima intrebare daca mama dorește să mă dezmosteneasca o poate face? Si mie ce drepturi imi revin in calitate de fiica? Multumesc

 27. Buna ziua Cu respect , intrebarea mea este urmatoarea: Parinti mei doresc sa treaca apartamentul pe numele sorei mele. As dori sa stiu ce drepturi am eu inainte si dupa impliniri actului.Imi revine mie chiar daca e pe sora trecut jumatate din apartament ?..va rog ajutatima Cu Informatii despre drepturile mele actuala.va multumesc anticipat..Diana Cernat

 28. Intrebarea este: Mama si fiul au ramas in apartament dupa moartea sotului si tatal baiatului. Baiatul este casatorit are un baiat si o fata. Acum a decedetat baiatul, mama lui este in viata. Ea mama are frati, daca ea moare cine are dreptul la acel apartament?Copii baiatului decedat,or fratii mamei?

 29. Am o intrebare dacă un părinte are un copil minor și vinde apartamentul copilul trebuie sa isi dea acordul ? Si mai vreau sa stiu daca se vinde apartamentul respectiv copilul are vreun drept

 30. Buna ziua am si o intrebare .dupa moartea tatalui si a bunicilor din partea tatalui eu fii nd unica fica deci tatal meu a fost mineri la uricani statul i_a dat un apartament ca muncitor dar cred ca dupa cativa ani i_a ramas alui deci as vre sa stiu daca am drept la acest apartament stiind ca tatal este decedat de 9 ani sau statul poate al lua fara aprobarea mea

 31. Buna ziua vreau sa ami dati si mie un sfat. Ambi pariti au decedat si acum am ramas ieu si 2 surori printre care o alta sora este decedata care mai suntem an viata sunt ieu si 2 surori printre care o sora are handicap dupa decesul lui mama a luato cealalta sora an grija iei . Acum vreau sa va antreb noi avem 150 de metri patrati se anparte aceti 150 de metri cat am ieu si cat are sorumea care a luato si pe cealata sora an grija iei astept un raspun va multumesc

 32. Ambii soti suntem inca in viata peste70 de ani.Dorim sa lasam casa si gradina prin testament nepotilor nostri,celor care vor avea grija de noi pana la moarte.E posibil? E valabil? Avem 2 fete si 3 nepoti ;cea mare are un baiat,cea mica are un baiat si o fata. Nepotii nu sunt casatoriti.
  Va multumim penrtu ajutor ! D-zeu sa va rasplateasca pt efortul depus !

 33. Eu si prietenul meu dorim sa luam un ap prin prima casa.nu suntem casatoriti si nici nu avem copii. Daca se intampla ceva cu unul din noi, intervin parintii si fratii ca si mostenitorii? Putem face un testament particular pt bunuri unul.altuia, acesta poate fi atacat? Sau care ar fi solutia?

 34. Buna seara asi dori si eu sa stiu dacă copii au fost luati la casa de copii in anul 1978 mai au drepturi la mostenirea parintilor?sau parinti au fost decazuti din drepturi parintesti și copii nu mai au drepturi la nimic?

 35. Buna ziua!
  Întrebarea mea este urmatoarea:
  Ce trebuie sa facem pentru a ni se permite să intrăm în casa in care noi suntem mostenitori legali cu acte in regula ?Precizez ca mai este o persoană (mostenitoare)care se crede” stăpână peste casa „si doar ea are acces.Partea de moștenire este egala.

 36. Buna ziua am și eu o problema am fost căsătorită și am un copil cu din aceasta căsătoriei și tatăl copilului are o casă pe numele său acuma a decedat ce trebuie să fac pentru copil că nu are încă 18ani pentru moștenire puteți să îmi dați un răspuns vă rog frumos

 37. Buna ziua. Tatăl meu a decedat acum 3 ani. Părinții lui ( încă trăiesc ) i-au făcut act de vânzare-cumpărare uzufruct , cât el era in viața. Aceștia mai au o fata, iar ea are actul la fel, dar la alta adresa. In timp ce tata a murit , sora lui are un anumit drept la casa tatălui meu ? Ma poate scoate pe mine ( fiica tatălui ) din moștenire ? Pentru ca , ma gândesc, nu știu , acum , dacă tata care era urmașul casei a murit , și Actul este cum am explicat mai sus, casa a revenit părinților săi ? Toți purtam același nume de familie , doar sora lui are altul fiindcă e căsătorită. In acte nu a fost menționat un alt Moștenitor inafara lui. Vreau sa știu dacă am vreun drept după urma lui fiindcă nu comunicam foarte mult sau dacă sora lui devine moștenitoare fiind alt grad de familie ? Sau dacă nu acționez de niciun fel ma poate trage la răspundere cândva?

  • In timpul casatoriei am cumparat un apartament,sotia mi-a decedat am ramas eu sot si doi copiii ,unul din ei a renuntat la ce ise cuvine prin declaratie ca e strain de succesiune.Cum se imparte apartamentul ?

 38. Bună ziua. Bunica mea a rămas văduva când mama mea avea 9 ani, mama având acum vârstă de 62 de ani. Mama mai are 3 frați din care unul a decedat de câțiva ani. Bunica a murit de câteva zile, dar a făcut acte la ceilalți doi frați ai mamei rămași în viață in urma cu doi ani,mama neparticipand la facerea actelor fiind plecată în străinătate, si nebeneficiind de absolut nimic din moștenirea bunicilor. As dori sa stiu daca sunt valabile actele făcute acum doi ani și dacă se mai poate face ceva pt a schimba această situație. Precizez ca mama mea a susținut o financiar pe toata perioada cat a fost plecată pe bunica ,si ca ea a fost cea care a stat zilnic cu bunica din luna septembrie si pana zilele trecute cand a murit. Va mulțumesc

 39. Buna ziua.. Daca mama si 2 copii a ramas in casa socrilor dupa ce tata a decedat.. ce drept are din ea.. Mentionez ca tata mai are 2 surori si la momentul de fata mai traieste doar Mama tatalui.

 40. Buna ziua. Mama mea a făcut act de moștenire pe casa rămasă de la mama ei. Nu are act de vanzare cumpărare. Întrebarea este dacă după deces, eu, fiica ei pot mosteni casa sau am nevoie de act vânzare cumpărare… multumesc

 41. Parintii mei au infiat un copil
  Intrebarea mea este urmatoarea acest copil are aceleasi drepturi legale la mostenire ca si mine? Are mai multe drepturi decat mine? In ce conditii nu are dreptul la mostenire
  Va multumesc astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra

 42. Buna ziua. O intrebare am tatal meu este in scandal cu mama mea ,eu locuind cu ei in aceiasi casa
  Tatal meu imi spune intr-una sa imi iau copii si sa plec de aici din casa ca este casa lui si ca eu nu am niciun drept in aceasta casa,mentionez ca el nu are servici si de foarte multi ani de zile il tin eu cu mama mea
  De asemenea vreau sa spun ca am bagat bani in casa si ma tot ameninta si pe mine si pe copii mei.
  Intrebarea mea este ma poate scoate afara,sau sunt obligata de lege sa ii parasesc casa?
  Casa este pe numele bunicilor mei avand si el un rol separat pe casa.

 43. Buna ziua, va rog daca se poate sa-mi raspundeti:
  Tatal meu a decedat ,sunt singura mostenitoare dar, cu 6luni inainte de a deceda (avea ciroza in ultima faza)i-a vandut apartamentul fratelui sau.Pot ataca in instanta actul de vanzare cumparare si daca am sanse de reusita(parintii erau despârtiti si el nu sa ocupat de cresterea mea,am aflat de deces dupa 5 luni intamplator)

 44. Bună ziua!
  Mama mea a murit acum mai bine de 20 de ani și nu știu în ce situație a rămas apartamentul nostru.Mama a putut face vreun contract vânzare-cumpărare cu sora mea sau să îl cedeze ei prin moștenire fara că eu sa știu,să fiu anunțată juridic? După acești ani sora mea îmi cere o împuternicire pt succesiunea mamei și pt vânzarea unor acțiuni și dividentelor lor,acțiuni cumpărate de mama când trăia.Ce ar trebuii să fac? Am uitat să menționez că locuiesc în Spania.
  Mulțumiri anticipate!

 45. Bună! Bunica mea a decedat, și sa împărțit moștenirea cei doi copii.. Unul din copii a decedat.. Și moștenirea se împarte la noi frații 5 care suntem al copilului bunicii mort. Mama mea nu are drept și ea de pe urma tatălui decedat? A mutit întâi tatăl, apoi bunica.. Dar dilema este ca tata a mai fost căsătorit dar e moarta prima soție,din care au 4 copii și apoi sa recăsătorit cu mama mea și ma făcut pe mine.. Frații mei vitregi spune ca mama mea nu are drept la moștenire de pe urma tatălui.. Este adevărat? Sau trebuie sa apelez la un avocat ca să ceară și mama drepturile..

 46. Tatal meu a decedat acu un an
  Ce trebue sa fac,ca Mama si fratele meu sa nu i-mi Iva dreptirile
  De 23 de ani stau in SPANIA
  NU AM NICI O legatura cu fratele meu si mamá vrea sa-i láser totul lui fara aprobarea mea
  Ve multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

 47. Buna. As vrea sa va pun o intrebare noi santem doua surori si locuim in strainatate tatal nostru statea in Romania sì noi nu puteam sa mergem tot timpul acasa avand copii mici. La El mergea o vecina care a vrut tot timpul doar casa tatalui nostro. Acum vreau sa va intreb persoana asta nu nea Nici macar sunt sa ne spuna ca tata statea rau si Nici ca a murit am aflat di straini si cu situatia asta de covid Nici nu am putut sa mergem poate nepoata la femeia asta sa casa tatalui nostru ? Is spune ca ia facut o carte unde spune da ia dat casa Ca’ si locazione dar nu a semnat tata da o alta persoana , spunand ca El nu mai judeca , dar iel semna pentru pensie si o lua El . Asta ar vrea sa insemne ca era in El . multumesc

 48. Mama a murit recent iar tata cu ani in urma,sora mea cea mica a dus-o pe mama in lipsa fratilor mentioned suntem 4 frati,și a trecut totul pe numele ei .Intrebare se poate ataca in instanța hirtia pe care a făcut-o mama cit trăia fără sa știm.?

 49. drept la mostenire

  Bunå ziua
  In primul rind va multumim ptr oportunitatea de a va scrie.
  Sintem 4 frati. pårintii sint foarte in virsta.
  Surorile mele nu vorbesc cu mine de 5 ani, fåra nici un motiv. Mentionez ca eu locuiesc in afara tarii. Eu cred ca face lucrul asta sa må excluda pe mine de la mostenirea pårintilor mei destul de mare. Care sint legile vå rog respectos?
  Cred dar nu sint sigur ca au mers cu tatål meu båtrin si screzozat si m au desmostenit.
  El spune ca nu.
  Unde må pot interesa precis?
  Si se poate lucrul åsta?
  Ce drepturi prin lege as mai avea?
  Vå multumesc f mult.
  Cu respect Emil

 50. Bună ziua eu am ramas cu casa părintească iar fratele meu vrea partea lui din casă dar dacă nu vine să io dau ce se întâmplă cum rămâne.Va rog să imi dați un raspuns!

 51. Casa părintească, care nu au apucat părinți să facă acte pe ea:părinți au avut 2 copii fratele și eu,…fratele a fost căsătorit, a decedat,are un copil.Am rămas EU după frate, și copilul lui cu mamăsa…vreau să știu cum se va împărți acea casă.Cumnata mea nu mă mai lasa sa intru în curte ,zice că ea este moștenitoare,multumesc

 52. Bună ziua.Va rog frumos să mă lămuriți și pe mine.Tatal meu a murit acum două luni.Am rămas,mama cu patru copii.Ea locuiește cu fratele.Vreau să întreb, dacă vreau să fie mama moștenitoare și să fie trecut în acel act fratele meu.El să fie moștenitor după dânsa,iar noi să dăm iscălitură că nu avem pretenții la nimic nici acum nici după moartea dânsei? Se poate face acest act? Adică dacă se poate pune moștenitor mama prima iar fratele al doilea după moartea dânsei.

 53. Buna ziua. Dacă eu divortez de soțul iar soțul a primit casa ca mostenire ,noi avem doua fete , casa ii rămâne lui sau se împarte. Va mulțumesc!

 54. Bună ziua as dori sa știu în legătură cu o moștenire tatăl meu a cumpărat un apartament cu trei camere baie bucătărie an 1974 după care a divorțat de mama mea an anul 1985 a plecat din casa an favoarea mea și a fratelui meu după care an anul 1989 tatăl meu a decedat dar an acest timp mama mea sa recăsătorit și sia schimbat numele as vrea sa știu a cata parte avem fiecare eu fratele meu și mama va multumesc

 55. As dori sa știu dacă mama poate vinde acea locuință an lipsa mea sau a fratelui meu și cum pot proceda să-mi recuperez dreptul care mi se cuvine va multumesc

 56. Buna ziua , as dori sa stiu cum se imparte un imobil in conditiile cand mama a decedat in urma cu 2 ani , iar tatal meu locuieste in acest imobil . Mentionez ca fratele meu nu avea pretentii testamentare , eu avand grija de ambii parinti , insa de curand (fratele)si-a schimbat pretentiile , solicitand o parte din imobil ! multumesc anticipat !

 57. Buna ziua, noi sunt-em 5 frați iar dupa moartea tatălui nostru mama rămasă în viața nu ă făcut succesiunea iar toate bunurile au fost vândute de către ia si doar in folosul ei. În prezent ia este recăsătorit si doreste sa vândă imobilul care a fost cumpărat împreună cu tatăl nostru, cu toate că noi copii nu suntem deacord cu vinderea imobilului. Spuneti-mi si mie va rog cum ar trebuii noi copii sa proceda si daca ea are dreptul fără acordul nostru sa vândă imobilul respectiv.
  Va multumesc anticipat.

 58. Buna ziua Va rog daca ma poate ajuta cineva sa stiu daca merg mai departe.multumesc .Deci mama a murit in anul 2001 sora mea a vindut tot ce avea si a dosit banii si sa mutat cu tata .In anul 2014 tata moare cum a facut cu actele nu stiu dar cand am rugato sa mergem sa facem succesiune a spus ca tata ia lasat tot .Si as vrea sa stiu chiar nu am dreptul la nimic din casa unde m am nascut are doar ea dreptul la tot

 59. Buna ziua,

  Daca intr-o familie sotul a decedat si, intre timp a decedat si sotia sa care avea un copil din alta casatorie, atunci cand se face dezbaterea mostenerii, copilul pe care sotia decedatului il are din alta casatorie, beneficiaza de vreun drept asupra bunurilor defunctului, sau doar cei 4 copii pe care acesta il avea cu sotia sa au drepturi?

 60. Bunurile care rămân după ce mor părinții ar trebui sa le moștenească copiii fara că alte persoane sa aibă drept asupra moștenirii. Tata are o casă și ceva pământ. Trăiește și mama. Sunt eu și fratele. Mama a lucrat o viață să facă acea casă și a lucrat la câmp. Tata ne scoate din casă și azi. Ne amenință că aduce pe altcineva. Deci în România copii și mama nu au nici un fel de sprijin. Bunurile tatei ar trebui sa treacă pe noi și pe mama din start. Aici vorbesc de tati care și-a bătut joc de familie și își bate in continuare. Așa a fost în cazul nostru. Că mai există și bărbați ok, cum e fratele meu spre exemplu. Deci va rog faceți legi care sa-i apere pe copii. Moștenirea sa vina direct pe copii fara că părinții să aibă drept să i dezmoștenească. Și bărbații infideli sa fie trași la răspundere și de asemenea bărbații care și părăsesc copiii.
  Iar daca părinții Doamne ferește, pățesc ceva rău, Nu sunt de acord ca copii sa fie luați de asistenți maternali. E periculos pentru că sunt dați spre adopție și batjocoriți și torturați. Sa fie dati rudelor din partea mamei sau a tatălui.

 61. Buna.am o intrebare la dvs:daca tatal meu a divortat de mama oar tatal meu,a lasat in contract ca jumatate din apartament imi revine mie si jumatate la mama as vrea sa stiu daca mama mea poate sa dea cuiva sau sa il vamda fara acordul sau semnatura mea.pt ca eu figurez in contract ca fiind mostenitoare la jumatate din apartament atat timp cat este ea in viata.va multumesc si va rog un rasp daca se poate

 62. Buna ziua am o intrebare la dumneavoastra sunt 4copii care unu este minor si testul adulti mama acestora aduce in casa tot felu de barbati sustinand cai casa ei dar ea nu are acte pe casa doar sotul care a murit este proprietarul casei si ea vrea sa isi dea copii afara din casa pentru cuncubinul cu care este unul dintre copii sia facut camera sa si ea vrea sal dea afara din casa ce drept au copiii la aceea casa daca ea nui proprietara are doar pozitie pe aceea casa

 63. Bună ziua. Am și eu o întrebare către dumneavoastră vă rog să îmi dați răspuns. Părinții mei au divorțat de 20 ani, tatăl meu are casă moștenitoare de la părinții lui. Eu ca și copilul lui am dreptul la casă, mulțumesc!!

 64. Bună ziua, este vorba despre casa părintească, eu sunt singurul fiu în viață și mai sint doi nepoți și o stranepoata din partea surorii mele decedate. Aș vrea să știu cit este partea mea ca fiu în viață și cit au parte nepoții și cit are parte stranepotu.

 65. Buna ziua, suntem 2 frati. Daca mama mea este decedata si si-a lasat mostenirea ei nepoatei (fiica fratelui) si m-am incadrat in termenul de 1 an prin care am facut o hartie la Notar, ca nu renunt la partea de mama, am dreptul la aceea rezerva de drept? Daca da in ce conditii se putea pierde ? Cat la suta din masa succesorala (din dreptul mamei ) imi revine mie, tinanad cont ca figuram in cartea funciara doar eu si nepoata mea. Mentionez ca nu ne-am inteles sa o facem prin notar si urmeaza sa o facem succesiunea prin avocat! Va multumesc!

 66. Buna ziua,
  Dupa decesul bunicii din partea mamei am facut succesiune in felul urmator: 3/16 bunicul, 6/16 unchiul, 3/16 eu su 3/16 sora mea. Astfel am mostenit casa de la oras cu teren si o casa la tara cu teren. Unchiul vrea sa transforme casa de la tara in pensiune, noi ceilalti nu vrem. El ma amenita cu bataia sau ca ma da in judecata sau ca imi face expertiza psihiatrica daca nu-l las sa faca ce vrea. Intrebari: Am cum sa-l impiedic sa demareze proiectul? Am cum sa-l aman? Am cum sa-i cumpar dreptul? Pot sa-i fac reclamatie la politie pentru amenintari? Mentionez ca si-a dat afara tatal din casa, i-a ocupat camera si de un an nu-l mai lasa, gaseste scuze mereu. Tatal lui, bunicul meu sta la mine si la sora mea.

 67. Bună ziua,

  Ambii părinți au decedat și nu mai am frați. După moartea tatălui, am făcut certificatul de moștenitor, iar mama, printr-o procură notarială, mi-a cedat toate bunurile mobiliare și imobiliare. Mama a decedat și ea și aș vrea să știu dacă trebuie alt certificat de moștenitor.
  Vă mulțumesc !

 68. Bună ziua! Frate meu a divorțat iar copilul a fost trecut pe numele bărbatului cu care sa căsătorit fosta soție pt a-și pierde urma! Dacă fratele meu prin absurd ar păți ceva , băiatul îl va moșteni? Menționez ca fratele deține 75% și eu și sora 25 % din apartamentul părinților și un loc de veci!

 69. Bună ziua am și eu o întrebare va ro frumos… Eu sunt divorțată.. Fostul soț a murit, avem și un copil. Avem făcut împreună o casa care e trecuta doar pe numele lui pe acte.. Actele sunt la mine.. CE trebuie sa fac? Multumesc

 70. Sint divortatà din 2009 ,fostul sot a decedat . Avem un fiu major .,fostul sot are un singur frate càsàtorit.. và rog sà – mi spuneti cine si cit avem dreptul la mostenire . Mentionnez faptul cà am cumpàrat impreunà un apartament în anul 2004 este pe numele meu si al fostului sot decedat và rog tare mult sà mi ràspundeti,, và multumesc…

 71. Bună ziua, menționez ca tatăl nostru a decedat acum 10 ani și nu am făcut succesiunea. Eu am o sora .Ne am declarat moștenitoare de drept amandoua fără a face succesiunea.
  Anul acesta a decedat sora mea ea fiind căsătorită dar fără copii.
  Eu am 2 copii și as dori sa fac succesiunea.
  Cum se împarte?
  multumesc

 72. Bună ziua, menționez ca tatăl nostru a decedat acum 10 ani și nu am făcut succesiunea. Eu am o sora .Ne am declarat moștenitoare de drept amandoua fără a face succesiunea.
  Anul acesta a decedat sora mea ea fiind căsătorită dar fără copii.
  Eu am 2 copii și as dori sa fac succesiunea.
  Cum se împarte?
  multumesc

  • Dacă nu mă înșel (oricum articolul acesta din 2013 este vechi, s-a mai schimbat codul civil), în condițiile în care nu mai aveți nici o sora/frate, iar mama este de asemenea decedata (nu ati menționat) primiți moștenirea întreaga după tata. Soțul surorii nu poate veni sa o reprezinte la moștenire dacă ea a decedat, și ea ati spus ca nu a avut copii (deci nici nepoți).

 73. Buna ziua
  Mă puteți ajuta cu un sfat .Soacra mea a decedat,socrul sa recăsătorit legal,acum socrul a decedat,soțul este unicul copil,ce drepturi are că și copil,iar soția lui socru ce drepturi are?menționez că are și copii.
  Casa a fost făcută cu soacra mea care a decedat!

 74. Buna ziua .Sotul meu este persoana cu dizabilitati din 2019 el mai are o sora care locuieste in Oradea si nu are nici o pretentie la mostenire . Parintii lor au decedat tata in2003 iar mama in2018 . Parintii nu au avut act de proprietate .Cum putem intra in posesia actului de proprietate .Mentionnez ca toate utilitatile sunt pe numele sotului si sora e de acord sa faca act notarial prin care renunta la dreptul ei de mostenire.Avem 1700m-casa si curte.Paritii au platit impozit pe bunuri aproximativ 50 de ani.Suntem din jud Calarasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here