O problemă foarte des dezbătută este cea cu privire la rezerva succesorală și cotitatea disponibilă. De menționat este diferența care există între cele două și anume:

* rezerva sucesorală este acea parte din patrimoniul celui care lasă moștenirea la care moștenitorii au dreptul în virtutea legii, împotriva voinței defunctului manifetată prin liberalități făcute în timpul vieții și/sau prin dispoziții testamentare pentru cauză de moarte, iar

* cotitatea disponibilă (“partea disponibilă a bunurilor”) este acea parte a patrimoniului care excede rezervei succesorale și de care defunctul putea dispune liber, neîngradit, inclusiv prin donații și dispoziții testamentare.

Rezerva succesorală este privită diferit de noul Cod Civil care definește rezerva succesorala ca pe o cotă fixă calculată tot dintr-o cotă fixă.

În sistemul legii civile române actuale, singurii moștenitori rezervatari sunt: descendenții, ascendenții privilegiați și soțul supraviețuitor, iar în ceea ce privește Noul Cod Civil acesta cuprinde toate clasele de moștenitori legali. În ceea ce privește întinderea rezervei succesorale, aceasta variază în funcție de calitatea și numărul moștenitorilor rezervatari.

După actualul Cod Civil, cuantumul rezervei succesorale este determinat sub forma unei fracțiuni din moștenire, astfel:

– 1/2 din moștenire pentru un copil;

– 2/3 din moștenire pentru 2 copii;

– ¾ din moștenire pentru 3 sau mai mulți copii.

Art.1088 din Noul Cod Civil, specifică faptul că rezerva descendenților va fi de jumătate din cota succesorală care li s-ar fi cuvenit ca mostenitori legali, în lipsa liberalităților sau dezmoștenirilor. De aici rezultă că în cazul unei dezmoșteniri de către defunct a unicului său copil, acesta tot va avea dreptul la o rezervă de ½ din averea părintelui său, urmând ca restul cotei de ½ să se împartă mod corespunzător între moștenitorii legali dintr-o clasă subsecventă sau în situația unui testament , să-i revină celui gratificat prin legat.

Totodată, înlăturarea din dreptul de a moșteni ca successor legal va atrage și imposibilitatea de a beneficia de rezerva succesorală.

Și în privința cotității disponibile a soțului supraviețuitor, Noul Cod Civil aduce modificări introducând un nou sistem de calcul.

Potrivit art.972 din Noul Cod Civil, cota soțului supraviețuitor este de:

 * ¼ din moștenire, dacă vine în concurs cu descendenții defunctului;

* 1/3 din moștenire, dacă vine în concurs atât cu descendenți privilegiați, cât și cu colaterali privilegiați ai defunctului;

* ½ din moștenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenți privilegiați, fie numai cu colaterali privilegiați;

* 1/3 din moștenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenți ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Av. Colţuc Marius

62 COMENTARII

 1. Buna ziua!

  As avea o intrebare la dumneavoastra, dacă îmi permiteţi: într-o familie în care mama este decedată iar tatăl în viaţă, unicul lor copil la cat anume are dreptul asupra averii părinţilor săi în condiţiile în care tatăl decide să facă acte unei alte persoane?

  Vă mulţumesc pentru ajutor.
  O zi frumoasă tuturor.

 2. as dori sa stiu daca se poate lasa dupa moartea mea si a sotului meu apartamentul ficei noastre mentionez caci noi amandoi avem cate un copil din casatoriile anterioare va multumesc frumos si astept un raspuns

 3. Parinti mei au divortat ,din relatia lar suntem doi copii mama sa recasatorit iar tata nu noi copii am fost prin hotararea de divort un copil la mama si unu la tata .vreau sa stiu ce drept de mostenire am la tata iar daca tata putea sai faca acte acta surori mele fara acordul meu ce as putea sa fac .multumesc.

 4. Spunetimi varog daca tatal meu a divortat de mama mea si mama nu a cerut inpartirea averii ear el sa recasatorit cu o alta femeie recent el a murit ce drepturi avem noi fiind doi copii in cazul in care el avea doar testamentul pe casa lasat de bunicul si nici un act nou recent facut practic nu avea acte de proprietar doar testament

 5. Buna ziua!
  Dupa moartea mamai, tatal s-a mutat la o alta femeie. Au stat impreuna 13 ani, din care 11 cununati la starea civila. Apartamentul a fost si a ramas pe numele ei, facandu-i tatalui meu doar o hartie la notariat prin care el mostenea totul daca murea ea prima.(e vorba de un act ce putea fi anulat oricand fara instiintarea luiș asta am aflat dupa decesul sau de la notar). Tata avea pensie destul de buna(a lucrat in armata), iar ea o pensie sub 500 ron. Cat a locuit acolo a schimbat totul in casa (geamuri, parchet, usi , faianta, covoare, perdele, baie, a pus centrala, aschimbat calorifere, etc. a fost intotdeauna un bun meserias si se pricepea la toate). A avut grija si de sotia lui bolnava, cu doua accidente cerebrale, si tratamente costisitoare.Intelegerea dintre ei a fost ca dupa moartea lor apartamentul sa-mi ramana mie. Dupa moartea tatalui (ce a survenit in mod neasteptat, fiind mai putin bolnav decat ea), prima ei grija a fost pensia de urmas, pe care a si primit-o (chiar eu ajutand-o in acest sens cu actele si drumurile de facut).
  Intrebarea mea : eu am vreun drept legal asupra acelei locuinte din moment ce tatal meu a investit acolo si ea are pensie de urmas de pe urma lui? Ea tot spune ca nu trebuie sa-mi faca acte pe apartament ca s-a inteles cu tata si-mi ramane mie dupa ce ea moare (ea nu are copii, dar are frati si surori). Multumesc.

 6. Buna ziua. ..am si eu o intrebate. ? In legatura cu mostenirea. ?parinti mei au divorziat de ani de zilele..tata meu a murit acum 4 ani de zile iar tatal meu are acte facute pe pamant. , dar eu nu pot sa iau actele pe pamant pt ca sunt la fratele lui si nu vrea sa mi le dea. , c’è pot face ? Va rog un sfat. ..multumesc.

 7. Buna ziua,
  Îmi puteti da si mie un sfat ? Eu am locuit cu tatal meu pana acum 1 an când acesta a decedat. Si acum locuiesc la aceeasi adresa . La aceasta adresa ( în curtea respectiva ) sunt doua case , casa bunicilor de pe tata si casa in care am locuit eu cu tatăl meu. In urma cu 5 ani bunici ( parintii tatălui ) au făcut doua acte notariale prin care au dat una din case fiicei lor ( sora tatalui meu ) si cealaltă casa tatălui meu cu , clauza de îngrijire .
  Acum 4 ani bunicul a decedat , si acum un an a decedat si tatăl meu. Mătușa mea ameninta ca ma da in judecata sa poată lua ea totul ( ambele case ). Doresc sa stiu : Tatal meu nu a avut si el parte de mostenire de pe urma parintilor lui ? I se poate anula dreptul de proprietate al tatălui meu ( acum când acesta este decedat ) astfel încât eu sa nu mai am nimic de pe urma lui? Mentionez ca atât tatăl meu a fost copil legitim al ambilor lui parinti , si eu la rândul meu sunt copil legitim al tatălui meu. Daca ma puteti ajuta cu un sfat va rămân recunoscător ! Multumesc !

  • Sal, inainte de orice mentionez ca nu sunt jurist, nu ai mentionat daca bunica ta mai este in viata, atat actul notarial facut catre tatal tau, cat si cel facut catre matusa ta se pot conteata pe motiv de donatie ascunsa in momentul in care ambi bunici au decedat, deci si matusa ta este supuasa pericolului de a o da tu in judecata

 8. dupa decesul mamei noastre a ramas o garsoniera noi suntem 3 fete cum se imparte garsoniera la cei copii memtionez ca o fata a ingrijito pina a decedat ,primeste ceva in plus din mostenire

 9. Suntem doi frati, pärinti nostrii s au divprtat in 1968. noi am fost prin lege mamei. Tatäl nostru s a recäsätorit si nu au mai existat alti copii DIN cäsätorie. Sotia tatälui meu nu a avut copii.
  In anul 2010 i a luat o nepoatä de a sotiei tatälui la ea. Sotia tatälui a murit in anul 2012. Tatäl meu a fost dus färä sä stie la un azil . Acolo a incercat sä si ia viata insä a fost ajutat de infirmiere sä si continuie viata mai departe.S a inbolnävit si nimenea nu l a mai vizitat, färä haine, medicamente si altele. Eu am fost anuntatä sä mä duc sä l ajut cä moare de dureri dupä amputarea unui picior. Ei am venit urgent cu avionul de La 2000 KM si am incercat sä l duc La medic, am cumpärat tot ce avea nevoie. A fost dus acolo numai in pijamale.Am aranjat cu mai multe persoane sä se ocupe de el. Am aranjat cu medic sä l viziteze in azil si am cumpärat tot Fell de medicamente si pansamente ce avea nevoie. Am cumpärat un cärucior de invalizi si am fäcut totul ce am putut face in douä säptämini. Din päcate a decedat in 4.03.2016.
  Acum doi sau trei ani a vändut nepoatä sotiei decedate a tatälui meu casa tatälui cu 40.000€.
  Din avere mai avea si foarte mult teren.

  Intrebarea mea este dacä eu si fratele meu avem drept ca mostenitori?

 10. Buna ziua, as avea si eu o intrebare.
  In cazul in care bunicul ii lasa o mostenire tatalui meu, sa spunem 60 de hectare de pamant, iar acesta il vinde iar apoi decedeaza si mama la fel, iar el nu ar lasa in tastament celor doi copii ai sai mostenirea… Ce s-ar intampla cu ea? Ar putea acestea sa o recuereze?

 11. Buna ziuoa as avea sì eu o intrebare. Sotu meu a decedat acu 16 ani dar eu am un copil cu el. Fata acuma are virsta de 21 de ani si vrea mostenire de la tata.dar sa fiu mai clara vrau sa va zic ca parinti sotului au dat casa lui sora lui dar pamintu de la cimp nu care sunt 4h jumatate.acuma fetita mea vrea partea tatalui cit ii se cuvine. Sì toti ani asta matusa care a tinut pamintu nu iea dat nici macar de o bomboana .porte sai ceara ceva pt ea a tinut pamintu pina momentu del azi. Va rog sa imi raspundeti c’è drept are fata mea.eu de cind a decedat tatal nu am tinut nimic de la ei.

 12. Va salut cu respect am o mare rugaminte am doi copii, la parinti noi am fost 3 frati unul a decedat cu anii in urma iar celalalt acum recent mentionez era casatorit dar nu avea copii .Intrebarea mea e daca copii mei au drept de mostenire dupa fratele meu.Dupa starea lor civila dupa o perioada de anii fiecare si-au vandut casele primite mostenire de la parinti si au cumparat din banii acestia o casa a lor la tara unde au facut investitii. Va multumesc mult pt timpul dvs acordat sper sa puteti sa ma ajutati sa stiu ce spun copiilor mei.Va urez numai bine si sanatate.

 13. Locuiesc in Germania,impreuna cu copilul meu minor in varsta de 12c ani.Sotul meu respectiv tatal copilului a decedat in urma cu 3 luni. Vreau sa stiu daca am dreptul sa vand casa construita impreuna?Mentionez ca nu mai exista altii mostenitorii.Multumesc

 14. Am si eu o intebare. Mama mea vrea sa imi lase o casa la tara mostenire dar vrea sa nu fie trecut in acte sotul meu cu care sunt casatorita de 15 ani si cu care am un copil care are 12 ani . Eu nu sunt de acord cu dorinta ei . Vreau sa stiu ce spune legea. Va multumesc

 15. Buna ziua. Sunt din Lugoj si ma numesc Eugen Ritter. In cazul meu exista 2 mostenitori. Defunctul a fost casatorit cu mama mea. Pe de alta parte, acesta mai avea o fata infiata, care de multi ani e plecata in strainatate. Evident, a luat la cunostinta despre decesul tatalui ei, dar a refuzat sa depuna actele la notariatul unde am depus si eu (din motive de ea cunoscute). Au trecut de atunci 6 luni de zile (data decesului si implicit al depunerii actelor pentru certificarea mostenirii). Intre timp eu am primit acel certificat de mostenitor. La mijloc este un apartament care ni s-a impartit 1/2 cota parte fiecare. Dar eu nu pot valorifica (vinde) aceea proprietate din cauza ca ea nu a depus actele pentru acceptarea mostenirii (incercand in mod perfid sa ma blocheze). Evident, datoriile ramase le-am suportat din cheltuiala proprie. Respectiva se afla domiciliata in strainatate inca si nu da nici un semn de viata, desi i s-a adus la cunostinta situatia data. Intrebare: Care este procedura de solutionare in situatia data si ce drept de mostenire mai poate avea acea fiica infiata a defunctului, avand in vedere ca au trecut 6 luni de la data decesului?

 16. BUNA ZIUA!SANT IN CIPRU DE 13 ANI AM VARSTA DE 37 DE ANI SI IN 1996 MI-AM GASIT TATA DAR EU NU SANT PE NUMELE LUI SI A RECUNOSCUT CA ESTE TATAL MEU SI M-A AMENINTAT SA MA FACA SA NU IL MAI DERANJEZ M-IA ZIS CE AI PRETENTII LA AVEREA MEA?MAI AM O SORA VITREGA SANTEM SURORI BUNE DE TATA PE MAMA MEA NU AM REUSIT SA O GASESC NUSTIU DACA MAI TRAIESTE?AM UN COPIL DE 5 ANI SI AVRUT SA ISI VADA BUNICI SI AM INDRASNIT SA IL CAUT PE TATA PENTRU A DOUA OARA SI L-AM GASIT SI PE SORA MEA PRIN RETEAUA DE SOCIALIZARE FACEBOOK SI TOT MA AMENINTA CE TREBUI SA FAC IN CAZUL ACESTA?SA INTELEG CA NU AM DREPT LA MOSTENIRE?AM O SORA SA INTELEG CA NU AM DREPTUL PE CARE EA IL ARE CE TREBUI SA FAC IN ACCEST CAZ?TATA A RECUNOSCUT CA EL ESTE TATAL MEU.VA ROG SA MA AJUTATI VREAU SA AM ACELEASI DREPTURI C-A SI SORA MEA. DACA TOT M-A LASAT DE IZBELISTE PRIN CASE DE COPII MACAR SA IMI CER DREPTUL DUPA MOARTEA ACESTUIA LEGAL VA MULTUMESC!

 17. Buna ziua,
  In prezent, sant in divort cu sotia, cu care am si doi copii maturi. Acest divort se v-a finaliza in curand. Momentan sant intr-o relatie cu alta persoana, cu care nu stiu exact daca ma voi casatori legal sau nu.In decursul vietii am agonisit cateva lucruri, nu stiu daca le pot numi avere.
  Viata,si poate felul meu de a fi, m-a indepartat foarte mult de copii mei, la care, odata cu decesul meu, nu vreau sub nici o forma, sa le las sau sa le ramana nimic de la mine, absolut nimic. Tot ce voi avea dupa diviziunea bunurilor dupa divort, este realizat prin munca mea de o viata. Toate aceste bunuri, absolut toate, doresc din toata inima,sa ramana acestei persoane, cu care sant in relatie.
  Am rugamintea de a fi dumerit si indrumat in a face legal, tot posibilul sa realizez aceasta dorinta,
  Va multumesc, Costea A.

 18. Bună seara! Mama mea a decedat acum 4 luni fiind divorţată detatal meu. Casa este pe numele mamei, numele tatãlui meu nu apare nicăieri. El a plecat din ţară recăsătorindu-se. Vreau sa ştiu ce drepturi are are el? Are si sotia actuala dreptul la casa care mi-a ramas după decesul mamei sau doar el? Vă multumesc!

 19. As dori sa stiu ce drepturi ar putea svia copii mei la casa lasata mostenire de la bunici lor daca singurul mostenitor la casa este tatal lor care sa recasatorit si nu vrea sa le dea dreptul la casa zicand ca iei nu au nimic acolo dar nici iel nu are ca casa ai proprietatea bunicilor lui iel nu are nimic sa dovedeasca cai alui doar ca iel a fost singurul nepot al lor de asta vreau sa stiu ce drepturi au copii mei la casa

 20. As vrea sa stiu ce drept am la mostenire. Mama s a recasatorit si a avut un alt copil, noul sot avea doua case, impreuna au cumparat altre 2 case. Care este dreptul meu, si care este diferenta intre drepturile mele si drepturile copilului avut din a doua casatorie.

 21. Buna ziua.Vreau un sfat in privinta renuntarii definitive la drepturile de mostenire in cazul decesului unuia dintre parinti.Mentionez ca sunt inca in viata.

 22. Buna ziua. Sunt copil din prima casatorie a tatalui meu care a decedat anul acesta.. Dupa divortul de mama mea tata s-a recasatorit csatorie din care are un copil.. A doua sotie a murit acum 6 ani.. In urma lor a ramas un apartament cu trei cAmere.. As dori sa stiu cat mi se cuvine din mostenirea lasata de tata. va multumesc.

 23. mama se casatoreste avand o garsoniera proprietate,la cativa ani vinde garsoniera si cumpara un apartament luand si un imprumut di banca.tata moare,imprumutul neachitat.baiatul lui tata din prima casatorio vrea mostenire,ce se poate imparti?

 24. Bună ziua, și eu și soțul avem cite un copil din căsătoriile anterioare. Locuiesc în casa soțului pe care el o are înainte de căsătorie, dacă eu mor înaintea soțului meu fica mea are drept de mostenire? Dacă decedează soțul meu eu am drept la 1/4 și fiul lui la restul. Aștept răspuns pe mail. Mulțumesc.

 25. Intrebarea mea este în legătură cu un apartament. Tatăl meu ia vîndut lui fratele meu apartamentul fără să mă întrebe. A murit mama mea și așa vreu să știu dacă am dreptul la o parte dacă fratele meu vinde după moartea tatălui meu.Se putea pune apartamentul pe numele fratelui fără consimțămîntul MEU??

 26. Buna ziua, am si eu 2 intrebari tatăl meu nu exista mama nu a fost niciodată căsătorită cu el si nici dupa aceea. Prima intrebare daca mama dorește să mă dezmosteneasca o poate face? Si mie ce drepturi imi revin in calitate de fiica? Multumesc

 27. Buna ziua Cu respect , intrebarea mea este urmatoarea: Parinti mei doresc sa treaca apartamentul pe numele sorei mele. As dori sa stiu ce drepturi am eu inainte si dupa impliniri actului.Imi revine mie chiar daca e pe sora trecut jumatate din apartament ?..va rog ajutatima Cu Informatii despre drepturile mele actuala.va multumesc anticipat..Diana Cernat

 28. Intrebarea este: Mama si fiul au ramas in apartament dupa moartea sotului si tatal baiatului. Baiatul este casatorit are un baiat si o fata. Acum a decedetat baiatul, mama lui este in viata. Ea mama are frati, daca ea moare cine are dreptul la acel apartament?Copii baiatului decedat,or fratii mamei?

 29. Am o intrebare dacă un părinte are un copil minor și vinde apartamentul copilul trebuie sa isi dea acordul ? Si mai vreau sa stiu daca se vinde apartamentul respectiv copilul are vreun drept

 30. Buna ziua am si o intrebare .dupa moartea tatalui si a bunicilor din partea tatalui eu fii nd unica fica deci tatal meu a fost mineri la uricani statul i_a dat un apartament ca muncitor dar cred ca dupa cativa ani i_a ramas alui deci as vre sa stiu daca am drept la acest apartament stiind ca tatal este decedat de 9 ani sau statul poate al lua fara aprobarea mea

 31. Buna ziua vreau sa ami dati si mie un sfat. Ambi pariti au decedat si acum am ramas ieu si 2 surori printre care o alta sora este decedata care mai suntem an viata sunt ieu si 2 surori printre care o sora are handicap dupa decesul lui mama a luato cealalta sora an grija iei . Acum vreau sa va antreb noi avem 150 de metri patrati se anparte aceti 150 de metri cat am ieu si cat are sorumea care a luato si pe cealata sora an grija iei astept un raspun va multumesc

 32. Ambii soti suntem inca in viata peste70 de ani.Dorim sa lasam casa si gradina prin testament nepotilor nostri,celor care vor avea grija de noi pana la moarte.E posibil? E valabil? Avem 2 fete si 3 nepoti ;cea mare are un baiat,cea mica are un baiat si o fata. Nepotii nu sunt casatoriti.
  Va multumim penrtu ajutor ! D-zeu sa va rasplateasca pt efortul depus !

 33. Eu si prietenul meu dorim sa luam un ap prin prima casa.nu suntem casatoriti si nici nu avem copii. Daca se intampla ceva cu unul din noi, intervin parintii si fratii ca si mostenitorii? Putem face un testament particular pt bunuri unul.altuia, acesta poate fi atacat? Sau care ar fi solutia?

 34. Buna seara asi dori si eu sa stiu dacă copii au fost luati la casa de copii in anul 1978 mai au drepturi la mostenirea parintilor?sau parinti au fost decazuti din drepturi parintesti și copii nu mai au drepturi la nimic?

 35. Buna ziua!
  Întrebarea mea este urmatoarea:
  Ce trebuie sa facem pentru a ni se permite să intrăm în casa in care noi suntem mostenitori legali cu acte in regula ?Precizez ca mai este o persoană (mostenitoare)care se crede” stăpână peste casa “si doar ea are acces.Partea de moștenire este egala.

 36. Buna ziua am și eu o problema am fost căsătorită și am un copil cu din aceasta căsătoriei și tatăl copilului are o casă pe numele său acuma a decedat ce trebuie să fac pentru copil că nu are încă 18ani pentru moștenire puteți să îmi dați un răspuns vă rog frumos

 37. Buna ziua. Tatăl meu a decedat acum 3 ani. Părinții lui ( încă trăiesc ) i-au făcut act de vânzare-cumpărare uzufruct , cât el era in viața. Aceștia mai au o fata, iar ea are actul la fel, dar la alta adresa. In timp ce tata a murit , sora lui are un anumit drept la casa tatălui meu ? Ma poate scoate pe mine ( fiica tatălui ) din moștenire ? Pentru ca , ma gândesc, nu știu , acum , dacă tata care era urmașul casei a murit , și Actul este cum am explicat mai sus, casa a revenit părinților săi ? Toți purtam același nume de familie , doar sora lui are altul fiindcă e căsătorită. In acte nu a fost menționat un alt Moștenitor inafara lui. Vreau sa știu dacă am vreun drept după urma lui fiindcă nu comunicam foarte mult sau dacă sora lui devine moștenitoare fiind alt grad de familie ? Sau dacă nu acționez de niciun fel ma poate trage la răspundere cândva?

 38. Bună ziua. Bunica mea a rămas văduva când mama mea avea 9 ani, mama având acum vârstă de 62 de ani. Mama mai are 3 frați din care unul a decedat de câțiva ani. Bunica a murit de câteva zile, dar a făcut acte la ceilalți doi frați ai mamei rămași în viață in urma cu doi ani,mama neparticipand la facerea actelor fiind plecată în străinătate, si nebeneficiind de absolut nimic din moștenirea bunicilor. As dori sa stiu daca sunt valabile actele făcute acum doi ani și dacă se mai poate face ceva pt a schimba această situație. Precizez ca mama mea a susținut o financiar pe toata perioada cat a fost plecată pe bunica ,si ca ea a fost cea care a stat zilnic cu bunica din luna septembrie si pana zilele trecute cand a murit. Va mulțumesc

 39. Buna ziua.. Daca mama si 2 copii a ramas in casa socrilor dupa ce tata a decedat.. ce drept are din ea.. Mentionez ca tata mai are 2 surori si la momentul de fata mai traieste doar Mama tatalui.

 40. Buna ziua. Mama mea a făcut act de moștenire pe casa rămasă de la mama ei. Nu are act de vanzare cumpărare. Întrebarea este dacă după deces, eu, fiica ei pot mosteni casa sau am nevoie de act vânzare cumpărare… multumesc

 41. Parintii mei au infiat un copil
  Intrebarea mea este urmatoarea acest copil are aceleasi drepturi legale la mostenire ca si mine? Are mai multe drepturi decat mine? In ce conditii nu are dreptul la mostenire
  Va multumesc astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra

 42. Buna ziua. O intrebare am tatal meu este in scandal cu mama mea ,eu locuind cu ei in aceiasi casa
  Tatal meu imi spune intr-una sa imi iau copii si sa plec de aici din casa ca este casa lui si ca eu nu am niciun drept in aceasta casa,mentionez ca el nu are servici si de foarte multi ani de zile il tin eu cu mama mea
  De asemenea vreau sa spun ca am bagat bani in casa si ma tot ameninta si pe mine si pe copii mei.
  Intrebarea mea este ma poate scoate afara,sau sunt obligata de lege sa ii parasesc casa?
  Casa este pe numele bunicilor mei avand si el un rol separat pe casa.

 43. Buna ziua, va rog daca se poate sa-mi raspundeti:
  Tatal meu a decedat ,sunt singura mostenitoare dar, cu 6luni inainte de a deceda (avea ciroza in ultima faza)i-a vandut apartamentul fratelui sau.Pot ataca in instanta actul de vanzare cumparare si daca am sanse de reusita(parintii erau despârtiti si el nu sa ocupat de cresterea mea,am aflat de deces dupa 5 luni intamplator)

 44. Bună ziua!
  Mama mea a murit acum mai bine de 20 de ani și nu știu în ce situație a rămas apartamentul nostru.Mama a putut face vreun contract vânzare-cumpărare cu sora mea sau să îl cedeze ei prin moștenire fara că eu sa știu,să fiu anunțată juridic? După acești ani sora mea îmi cere o împuternicire pt succesiunea mamei și pt vânzarea unor acțiuni și dividentelor lor,acțiuni cumpărate de mama când trăia.Ce ar trebuii să fac? Am uitat să menționez că locuiesc în Spania.
  Mulțumiri anticipate!

 45. Bună! Bunica mea a decedat, și sa împărțit moștenirea cei doi copii.. Unul din copii a decedat.. Și moștenirea se împarte la noi frații 5 care suntem al copilului bunicii mort. Mama mea nu are drept și ea de pe urma tatălui decedat? A mutit întâi tatăl, apoi bunica.. Dar dilema este ca tata a mai fost căsătorit dar e moarta prima soție,din care au 4 copii și apoi sa recăsătorit cu mama mea și ma făcut pe mine.. Frații mei vitregi spune ca mama mea nu are drept la moștenire de pe urma tatălui.. Este adevărat? Sau trebuie sa apelez la un avocat ca să ceară și mama drepturile..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here