20 Septembrie, 2017

Drepturile copiilor la moştenire

O problemă foarte des dezbătută este cea cu privire la rezerva succesorală și cotitatea disponibilă. De menționat este diferența care există între cele două și anume:

* rezerva sucesorală este acea parte din patrimoniul celui care lasă moștenirea la care moștenitorii au dreptul în virtutea legii, împotriva voinței defunctului manifetată prin liberalități făcute în timpul vieții și/sau prin dispoziții testamentare pentru cauză de moarte, iar

* cotitatea disponibilă (“partea disponibilă a bunurilor”) este acea parte a patrimoniului care excede rezervei succesorale și de care defunctul putea dispune liber, neîngradit, inclusiv prin donații și dispoziții testamentare.

Rezerva succesorală este privită diferit de noul Cod Civil care definește rezerva succesorala ca pe o cotă fixă calculată tot dintr-o cotă fixă.

În sistemul legii civile române actuale, singurii moștenitori rezervatari sunt: descendenții, ascendenții privilegiați și soțul supraviețuitor, iar în ceea ce privește Noul Cod Civil acesta cuprinde toate clasele de moștenitori legali. În ceea ce privește întinderea rezervei succesorale, aceasta variază în funcție de calitatea și numărul moștenitorilor rezervatari.

După actualul Cod Civil, cuantumul rezervei succesorale este determinat sub forma unei fracțiuni din moștenire, astfel:

- 1/2 din moștenire pentru un copil;

- 2/3 din moștenire pentru 2 copii;

- ¾ din moștenire pentru 3 sau mai mulți copii.

Art.1088 din Noul Cod Civil, specifică faptul că rezerva descendenților va fi de jumătate din cota succesorală care li s-ar fi cuvenit ca mostenitori legali, în lipsa liberalităților sau dezmoștenirilor. De aici rezultă că în cazul unei dezmoșteniri de către defunct a unicului său copil, acesta tot va avea dreptul la o rezervă de ½ din averea părintelui său, urmând ca restul cotei de ½ să se împartă mod corespunzător între moștenitorii legali dintr-o clasă subsecventă sau în situația unui testament , să-i revină celui gratificat prin legat.

Totodată, înlăturarea din dreptul de a moșteni ca successor legal va atrage și imposibilitatea de a beneficia de rezerva succesorală.

Și în privința cotității disponibile a soțului supraviețuitor, Noul Cod Civil aduce modificări introducând un nou sistem de calcul.

Potrivit art.972 din Noul Cod Civil, cota soțului supraviețuitor este de:

 * ¼ din moștenire, dacă vine în concurs cu descendenții defunctului;

* 1/3 din moștenire, dacă vine în concurs atât cu descendenți privilegiați, cât și cu colaterali privilegiați ai defunctului;

* ½ din moștenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenți privilegiați, fie numai cu colaterali privilegiați;

* 1/3 din moștenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenți ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Av. Colţuc Marius

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Comentarii

 • Răspunde
  MADALINA
  septembrie 24 2013

  Buna ziua!

  As avea o intrebare la dumneavoastra, dacă îmi permiteţi: într-o familie în care mama este decedată iar tatăl în viaţă, unicul lor copil la cat anume are dreptul asupra averii părinţilor săi în condiţiile în care tatăl decide să facă acte unei alte persoane?

  Vă mulţumesc pentru ajutor.
  O zi frumoasă tuturor.

 • Răspunde
  geta
  iulie 9 2014

  as dori sa stiu daca se poate lasa dupa moartea mea si a sotului meu apartamentul ficei noastre mentionez caci noi amandoi avem cate un copil din casatoriile anterioare va multumesc frumos si astept un raspuns

 • Răspunde
  marian
  iulie 17 2014

  Parinti mei au divortat ,din relatia lar suntem doi copii mama sa recasatorit iar tata nu noi copii am fost prin hotararea de divort un copil la mama si unu la tata .vreau sa stiu ce drept de mostenire am la tata iar daca tata putea sai faca acte acta surori mele fara acordul meu ce as putea sa fac .multumesc.

 • Răspunde
  ABABII
  iulie 21 2014

  Spunetimi varog daca tatal meu a divortat de mama mea si mama nu a cerut inpartirea averii ear el sa recasatorit cu o alta femeie recent el a murit ce drepturi avem noi fiind doi copii in cazul in care el avea doar testamentul pe casa lasat de bunicul si nici un act nou recent facut practic nu avea acte de proprietar doar testament

 • Răspunde
  carmen
  octombrie 1 2014

  Buna ziua!
  Dupa moartea mamai, tatal s-a mutat la o alta femeie. Au stat impreuna 13 ani, din care 11 cununati la starea civila. Apartamentul a fost si a ramas pe numele ei, facandu-i tatalui meu doar o hartie la notariat prin care el mostenea totul daca murea ea prima.(e vorba de un act ce putea fi anulat oricand fara instiintarea luiș asta am aflat dupa decesul sau de la notar). Tata avea pensie destul de buna(a lucrat in armata), iar ea o pensie sub 500 ron. Cat a locuit acolo a schimbat totul in casa (geamuri, parchet, usi , faianta, covoare, perdele, baie, a pus centrala, aschimbat calorifere, etc. a fost intotdeauna un bun meserias si se pricepea la toate). A avut grija si de sotia lui bolnava, cu doua accidente cerebrale, si tratamente costisitoare.Intelegerea dintre ei a fost ca dupa moartea lor apartamentul sa-mi ramana mie. Dupa moartea tatalui (ce a survenit in mod neasteptat, fiind mai putin bolnav decat ea), prima ei grija a fost pensia de urmas, pe care a si primit-o (chiar eu ajutand-o in acest sens cu actele si drumurile de facut).
  Intrebarea mea : eu am vreun drept legal asupra acelei locuinte din moment ce tatal meu a investit acolo si ea are pensie de urmas de pe urma lui? Ea tot spune ca nu trebuie sa-mi faca acte pe apartament ca s-a inteles cu tata si-mi ramane mie dupa ce ea moare (ea nu are copii, dar are frati si surori). Multumesc.

 • Răspunde
  ciobanu
  noiembrie 17 2015

  Buna ziua. ..am si eu o intrebate. ? In legatura cu mostenirea. ?parinti mei au divorziat de ani de zilele..tata meu a murit acum 4 ani de zile iar tatal meu are acte facute pe pamant. , dar eu nu pot sa iau actele pe pamant pt ca sunt la fratele lui si nu vrea sa mi le dea. , c’è pot face ? Va rog un sfat. ..multumesc.

 • Răspunde
  Cristi
  decembrie 20 2015

  Buna ziua,
  Îmi puteti da si mie un sfat ? Eu am locuit cu tatal meu pana acum 1 an când acesta a decedat. Si acum locuiesc la aceeasi adresa . La aceasta adresa ( în curtea respectiva ) sunt doua case , casa bunicilor de pe tata si casa in care am locuit eu cu tatăl meu. In urma cu 5 ani bunici ( parintii tatălui ) au făcut doua acte notariale prin care au dat una din case fiicei lor ( sora tatalui meu ) si cealaltă casa tatălui meu cu , clauza de îngrijire .
  Acum 4 ani bunicul a decedat , si acum un an a decedat si tatăl meu. Mătușa mea ameninta ca ma da in judecata sa poată lua ea totul ( ambele case ). Doresc sa stiu : Tatal meu nu a avut si el parte de mostenire de pe urma parintilor lui ? I se poate anula dreptul de proprietate al tatălui meu ( acum când acesta este decedat ) astfel încât eu sa nu mai am nimic de pe urma lui? Mentionez ca atât tatăl meu a fost copil legitim al ambilor lui parinti , si eu la rândul meu sunt copil legitim al tatălui meu. Daca ma puteti ajuta cu un sfat va rămân recunoscător ! Multumesc !

  • Răspunde
   Ana
   februarie 7 2016

   Sal, inainte de orice mentionez ca nu sunt jurist, nu ai mentionat daca bunica ta mai este in viata, atat actul notarial facut catre tatal tau, cat si cel facut catre matusa ta se pot conteata pe motiv de donatie ascunsa in momentul in care ambi bunici au decedat, deci si matusa ta este supuasa pericolului de a o da tu in judecata

 • Răspunde
  marin
  ianuarie 27 2016

  sintem 3 fete mostenitoare dupa mama cum se imparte mostenirea

 • Răspunde
  marin
  ianuarie 28 2016

  dupa decesul mamei noastre a ramas o garsoniera noi suntem 3 fete cum se imparte garsoniera la cei copii memtionez ca o fata a ingrijito pina a decedat ,primeste ceva in plus din mostenire

 • Răspunde
  Dorina
  martie 13 2016

  Suntem doi frati, pärinti nostrii s au divprtat in 1968. noi am fost prin lege mamei. Tatäl nostru s a recäsätorit si nu au mai existat alti copii DIN cäsätorie. Sotia tatälui meu nu a avut copii.
  In anul 2010 i a luat o nepoatä de a sotiei tatälui la ea. Sotia tatälui a murit in anul 2012. Tatäl meu a fost dus färä sä stie la un azil . Acolo a incercat sä si ia viata insä a fost ajutat de infirmiere sä si continuie viata mai departe.S a inbolnävit si nimenea nu l a mai vizitat, färä haine, medicamente si altele. Eu am fost anuntatä sä mä duc sä l ajut cä moare de dureri dupä amputarea unui picior. Ei am venit urgent cu avionul de La 2000 KM si am incercat sä l duc La medic, am cumpärat tot ce avea nevoie. A fost dus acolo numai in pijamale.Am aranjat cu mai multe persoane sä se ocupe de el. Am aranjat cu medic sä l viziteze in azil si am cumpärat tot Fell de medicamente si pansamente ce avea nevoie. Am cumpärat un cärucior de invalizi si am fäcut totul ce am putut face in douä säptämini. Din päcate a decedat in 4.03.2016.
  Acum doi sau trei ani a vändut nepoatä sotiei decedate a tatälui meu casa tatälui cu 40.000€.
  Din avere mai avea si foarte mult teren.

  Intrebarea mea este dacä eu si fratele meu avem drept ca mostenitori?

 • Răspunde
  Vicky Ramona
  martie 16 2016

  Buna ziua, as avea si eu o intrebare.
  In cazul in care bunicul ii lasa o mostenire tatalui meu, sa spunem 60 de hectare de pamant, iar acesta il vinde iar apoi decedeaza si mama la fel, iar el nu ar lasa in tastament celor doi copii ai sai mostenirea… Ce s-ar intampla cu ea? Ar putea acestea sa o recuereze?

 • Răspunde
  Catichi
  octombrie 18 2016

  Buna ziuoa as avea sì eu o intrebare. Sotu meu a decedat acu 16 ani dar eu am un copil cu el. Fata acuma are virsta de 21 de ani si vrea mostenire de la tata.dar sa fiu mai clara vrau sa va zic ca parinti sotului au dat casa lui sora lui dar pamintu de la cimp nu care sunt 4h jumatate.acuma fetita mea vrea partea tatalui cit ii se cuvine. Sì toti ani asta matusa care a tinut pamintu nu iea dat nici macar de o bomboana .porte sai ceara ceva pt ea a tinut pamintu pina momentu del azi. Va rog sa imi raspundeti c’è drept are fata mea.eu de cind a decedat tatal nu am tinut nimic de la ei.

  • Răspunde
   Catichi
   octombrie 18 2016

   Astept un raspuns pe email..multumesc

 • Răspunde
  Maria
  noiembrie 8 2016

  Va salut cu respect am o mare rugaminte am doi copii, la parinti noi am fost 3 frati unul a decedat cu anii in urma iar celalalt acum recent mentionez era casatorit dar nu avea copii .Intrebarea mea e daca copii mei au drept de mostenire dupa fratele meu.Dupa starea lor civila dupa o perioada de anii fiecare si-au vandut casele primite mostenire de la parinti si au cumparat din banii acestia o casa a lor la tara unde au facut investitii. Va multumesc mult pt timpul dvs acordat sper sa puteti sa ma ajutati sa stiu ce spun copiilor mei.Va urez numai bine si sanatate.

 • Răspunde
  Catalina
  noiembrie 25 2016

  Locuiesc in Germania,impreuna cu copilul meu minor in varsta de 12c ani.Sotul meu respectiv tatal copilului a decedat in urma cu 3 luni. Vreau sa stiu daca am dreptul sa vand casa construita impreuna?Mentionez ca nu mai exista altii mostenitorii.Multumesc

 • Răspunde
  Carmen
  decembrie 8 2016

  Am si eu o intebare. Mama mea vrea sa imi lase o casa la tara mostenire dar vrea sa nu fie trecut in acte sotul meu cu care sunt casatorita de 15 ani si cu care am un copil care are 12 ani . Eu nu sunt de acord cu dorinta ei . Vreau sa stiu ce spune legea. Va multumesc

 • Răspunde
  Gorbe
  ianuarie 13 2017

  Am și eu o întrebare sânte patru frați și cu unul direct frați nu putem sa înțelegem ce putem face … Cum putem sa inpartim moștenire

 • Răspunde
  iunie 4 2017

  Buna,dupa moartea tatalui cum se procedeaza, daca mama e in veata si noi sintem 5 frati,cu mostenirea casei.

 • Răspunde
  Perianu
  iunie 6 2017

  Mama a murit tata e in viața de curând părinți mamei a murit întrebarea mea e tata intra la moștenirea

 • Răspunde
  Ioan
  iunie 24 2017

  Buna ziua. Sunt din Lugoj si ma numesc Eugen Ritter. In cazul meu exista 2 mostenitori. Defunctul a fost casatorit cu mama mea. Pe de alta parte, acesta mai avea o fata infiata, care de multi ani e plecata in strainatate. Evident, a luat la cunostinta despre decesul tatalui ei, dar a refuzat sa depuna actele la notariatul unde am depus si eu (din motive de ea cunoscute). Au trecut de atunci 6 luni de zile (data decesului si implicit al depunerii actelor pentru certificarea mostenirii). Intre timp eu am primit acel certificat de mostenitor. La mijloc este un apartament care ni s-a impartit 1/2 cota parte fiecare. Dar eu nu pot valorifica (vinde) aceea proprietate din cauza ca ea nu a depus actele pentru acceptarea mostenirii (incercand in mod perfid sa ma blocheze). Evident, datoriile ramase le-am suportat din cheltuiala proprie. Respectiva se afla domiciliata in strainatate inca si nu da nici un semn de viata, desi i s-a adus la cunostinta situatia data. Intrebare: Care este procedura de solutionare in situatia data si ce drept de mostenire mai poate avea acea fiica infiata a defunctului, avand in vedere ca au trecut 6 luni de la data decesului?

 • Răspunde
  august 28 2017

  BUNA ZIUA!SANT IN CIPRU DE 13 ANI AM VARSTA DE 37 DE ANI SI IN 1996 MI-AM GASIT TATA DAR EU NU SANT PE NUMELE LUI SI A RECUNOSCUT CA ESTE TATAL MEU SI M-A AMENINTAT SA MA FACA SA NU IL MAI DERANJEZ M-IA ZIS CE AI PRETENTII LA AVEREA MEA?MAI AM O SORA VITREGA SANTEM SURORI BUNE DE TATA PE MAMA MEA NU AM REUSIT SA O GASESC NUSTIU DACA MAI TRAIESTE?AM UN COPIL DE 5 ANI SI AVRUT SA ISI VADA BUNICI SI AM INDRASNIT SA IL CAUT PE TATA PENTRU A DOUA OARA SI L-AM GASIT SI PE SORA MEA PRIN RETEAUA DE SOCIALIZARE FACEBOOK SI TOT MA AMENINTA CE TREBUI SA FAC IN CAZUL ACESTA?SA INTELEG CA NU AM DREPT LA MOSTENIRE?AM O SORA SA INTELEG CA NU AM DREPTUL PE CARE EA IL ARE CE TREBUI SA FAC IN ACCEST CAZ?TATA A RECUNOSCUT CA EL ESTE TATAL MEU.VA ROG SA MA AJUTATI VREAU SA AM ACELEASI DREPTURI C-A SI SORA MEA. DACA TOT M-A LASAT DE IZBELISTE PRIN CASE DE COPII MACAR SA IMI CER DREPTUL DUPA MOARTEA ACESTUIA LEGAL VA MULTUMESC!

 • Răspunde
  august 28 2017

  VA ROG ASTEPT RASPUNS PE EMAIL MULTUMESC!

 • Răspunde
  Costea
  septembrie 1 2017

  Buna ziua,
  In prezent, sant in divort cu sotia, cu care am si doi copii maturi. Acest divort se v-a finaliza in curand. Momentan sant intr-o relatie cu alta persoana, cu care nu stiu exact daca ma voi casatori legal sau nu.In decursul vietii am agonisit cateva lucruri, nu stiu daca le pot numi avere.
  Viata,si poate felul meu de a fi, m-a indepartat foarte mult de copii mei, la care, odata cu decesul meu, nu vreau sub nici o forma, sa le las sau sa le ramana nimic de la mine, absolut nimic. Tot ce voi avea dupa diviziunea bunurilor dupa divort, este realizat prin munca mea de o viata. Toate aceste bunuri, absolut toate, doresc din toata inima,sa ramana acestei persoane, cu care sant in relatie.
  Am rugamintea de a fi dumerit si indrumat in a face legal, tot posibilul sa realizez aceasta dorinta,
  Va multumesc, Costea A.

  • Răspunde
   John
   septembrie 17 2017

   Nu ai ce face? Copii tot iti vor mostenii averea

Scrie un comentariu