Dobânzile penalizatoare datorate de stat pentru executarea cu întârziere a obligaţiilor de plată pot fi solicitate pentru termenul de 3 ani anterior datei introducerii acţiunii. Astfel a stabilit completul ÎCCJ pentru dezlegarea chestiunii de drept pe care o semnalăm mai jos.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a luat în examinare sesizarea formulată de Curtea de Apel Constanţa – Secţia I civilă în sensul de a stabili:
1. data de la care se datorează dobânda legală pentru drepturile salariale, respectiv:
- data scadenţei obligaţiei de plată; sau
- data de la care hotărârea judecătorească prin care pârâtul a fost obligat la plata drepturilor salariale a devenit executorie, cu consecinţa plăţii dobânzii de la aceste date până la data plăţii fiecărei sume achitate, inclusiv pentru sumele plătite până la data formulării acţiunii pentru plata dobânzii; ori
- data cererii de chemare în judecată pentru acordarea dobânzii legale, cu consecinţa plăţii numai pentru sumele rămase neachitate la această dată.
2. dacă plata parţială de către debitor a unor sume stabilite prin titluri executorii întrerupe prescripţia extinctivă în condiţiile în care aceste plăţi se fac în aplicarea unui act normativ cu putere de lege prin care în favoarea debitorului se instituie termene de plată eşalonată a debitului (cum ar fi O.U.G. nr. 71/2009).
Cu titlu preliminar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că la cea de-a doua întrebare s-a răspuns prin Decizia nr. 7/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 461/2015, în sensul că plata parţială de către debitor a unor sume stabilite prin titluri executorii în aplicarea unui act normativ cu titlu de lege, prin care, în favoarea debitorului, se instituie termene de plată eşalonată a debitului, nu întrerupe prescripţia extinctivă, în prezenta cauză urmând a se soluţiona întrebarea de la pct. nr. 1.
Nu putem relua, aici, expunerea procesului, susţinerile petenţilor sau considerentele instanţei de judecată. Prin sesizarea completului ÎCCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, Curtea de Apel Constanţa a apreciat că de lămurirea modului de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale avute în vedere depinde soluţionarea pe fond a cauzei, întrucât, referitor la data de la care se datorează dobânda, prin Decizia nr. 2/2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în recurs în interesul legii, s-a stabilit că
„pot fi acordate daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar în condiţiile art. 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 230/2011„.
Prin această decizie, faţă de limitele sesizării, nu s-a stabilit însă data de la care se cuvin dobânzile legale.
Deliberând asupra chestiunilor de drept cu care a fost sesizată, Înalta Curte s-a pronunţat, aşadar, asupra primei întrebări, răspunzând că dobânzile penalizatoare datorate de stat pentru executarea cu întârziere a obligaţiilor de plată pot fi solicitate pentru termenul de 3 ani anterior datei introducerii acţiunii.
Soluţia a fost dată în interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 1079 alin. 2 pct. 3 din Codul civil de la 1864 şi art. 1.523 alin. (2) lit. d) din Codul civil raportat la art. 166 alin. (1) şi (4) din Codul muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare [art. 161 alin. (1) şi (4) din Codul muncii în forma anterioară republicării] şi art. 1088 din Codul civil de la 1864, art. 2 din O.G. nr. 9/2000, aprobată prin Legea nr. 356/2002, cu modificările şi completările ulterioare, art. 2 din O.G. nr. 13/2011, aprobată prin Legea nr. 43/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 1.535 din Codul civil.
Decizia nr. 21/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 743 din 5 octombrie 2015.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.