Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede posibilitatea acordării de concediu de risc maternal şi indemnizaţie persoanelor asigurate facultativ.

Propunerea legislativă modifică și reglementează art.10 şi art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.158/2005, în sensul acordării dreptului la concediu de risc maternal şi persoanelor asigurate facultativ, potrivit dispoziţiilor art.1 alin.(2) din acelaşi act normativ.

Potrivit legii, în categoria celor asigurați facultativ intră:

  • asociaţi, comanditari sau acţionari;
  • administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
  • membri ai asociaţiei familiale;
  • persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente.

Prin derogare, aceste persoane asigurate facultativ vor avea dreptul la concediu de risc maternal şi la indemnizație. Acestea din urmă se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.

De asemenea, în cazul acestor persoane, pentru acordarea concediului de risc maternal, „baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare încheiat„.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar proiectul de lege merge spre promulgare la șeful statului.

Vezi aici Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.158/2005

Vezi aici alte articole despre asigurări

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here