Prin Decizia nr. 9/2022 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Protocolul prin care a fost convenită forma finală a Metodologiei privind comunicarea publică a operelor muzicale realizată prin punerea la dispoziţia publicului a spectacolelor de teatru în mediul online.

Protocolul a fost încheiat între UCMR-ADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, pe de o parte, şi Asociaţia Teatrelor Independente, Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”, Teatrul „C.I. Nottara” din Bucureşti şi Teatrul „Stela Popescu” din Bucureşti, CREART, Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Naţional Cluj-Napoca din Cluj-Napoca, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti şi Societatea Quantum Media Creative – S.R.L. din Bucureşti, pe de altă parte

Potrivit actului normativ, comunicarea publică a operelor muzicale, pentru care dreptul patrimonial de autor de comunicare publică este gestionat colectiv, potrivit legii, ce sunt parte integrantă a unor spectacole de teatru, puse la dispoziţia publicului, în mod direct, live şi/sau prin reproducere, gratuit ori contracost, printr-un serviciu online, se realizează numai după încheierea, cu organismul de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale de autor de opere muzicale, a autorizaţiei licenţă neexclusivă.

Autorizaţia licenţă neexclusivă conferă utilizatorului dreptul neexclusiv de a comunica public online, live ori de a reproduce, în scopul comunicării publice online, gratuit sau contracost, opere muzicale într-un spectacol sau festival de teatru ce cuprinde opere muzicale pentru care dreptul patrimonial de autor de comunicare publică este gestionat colectiv, potrivit legii.

Cererea de încheiere a autorizaţiei licenţă neexclusivă se depune de utilizator la organismul de gestiune colectivă, cu cel puţin 10 zile înainte de data la care spectacolul de teatru, respectiv festivalul de teatru urmează a fi pus la dispoziţia publicului în mediul online, şi cuprinde cel puţin:

a) datele de identificare şi de contact ale utilizatorului şi ale reprezentantului său legal;

b) adresa URL, la care spectacolul de teatru este disponibil;

c) denumirea şi tipul spectacolului de teatru online, cu indicarea fiecăreia dintre operele muzicale utilizate, a autorilor şi a duratei de utilizare a acestora;

d) data sau perioada pentru care spectacolul ori festivalul de teatru este pus la dispoziţia publicului în mediul online;

e) semnătura olografă a reprezentantului legal al utilizatorului.

Cererea de autorizare şi documentele pot fi transmise şi în format electronic, la adresa de e-mail a organismului de gestiune colectivă.

În cazul în care organismul de gestiune colectivă nu comunică un refuz motivat, contractul autorizaţie licenţă neexclusivă încheiat produce efecte de la data depunerii cererii de autorizare la organismul de gestiune colectivă.

Autorizaţia licenţă neexclusivă se poate încheia şi prin corespondenţă, prin poştă sau electronic cu semnătură digitală, pe o durată de 3 ani sau mai scurtă, potrivit solicitării utilizatorului.

Baza de calcul asupra căreia se aplică remuneraţia procentuală este formată din veniturile obţinute din: bilete, abonamente ori alte forme de tarifare a vizionării spectacolelor ori, după caz, a festivalurilor de teatru în ansamblul lor, comunicate public online sau prin alte reţele de calculatoare, din descărcarea de spectacole sau festivaluri de teatru sau cele din publicitate, obţinute prin activitatea de comunicare publică online a spectacolelor ori festivalurilor de teatru.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here