Ce metoda de întocmire a Dosarului prețurilor de transfer se recomandă în cazul societăților care au numai împrumuturi de la societatea mamă? Violeta Bodea,  Cluj

În cazul împrumuturilor, în principal, preţul este reprezentat de dobânda percepută şi, în această situaţie, se foloseşte metoda „Comparării preţurilor”, respectiv se analizează rata de dobândă pacticată în cadrul tranzacţiei respective, cu rata de dobândă disponibilă pe piaţă, sau rata de dobândă practicată pentru tranzacţii comparabile; comparabile înseamnă împrumuturi pentru valori similare, pentru maturităţi similare şi acordate unor entităţi, beneficiari, cu un rating similar.

Autorităţile fiscale din România nu au acces la o bază de date care să permită compararea ratelor de dobândă şi, ca atare, se face raportarea la ratele de pe piaţa interbancară din România. Trebuie totuși avuţi în vedere acei factori de comparabilitate specifici pentru împrumuturi.

În acest caz, considerăm important de menţionat faptul că, în anumite cazuri, împrumuturile primite de la societăţi din grup pot fi reconsiderate drept aporturi la capitalul social. Chiar Ghidul OCDE prevede faptul că acestea pot fi reclasificate în momentul în care, din analiza condiţiei financiare a societăţii beneficiare, reiese faptul că un împrumut similar nu ar fi putut fi obţinut de la o entitate independentă (o bancă, de exemplu).

Spre exemplu, dacă societatea dvs. înregistrează pierderi, în mod normal nu ar avea resurse şi nici pe viitor nu ar putea genera resurse suficiente pentru a rambursa aceste credite. În acest sens, este improbabil ca o societate independentă să vă acorde un împrumut din primă instanţă şi atunci, cel mai probabil, această tranzacţie va fi reconsiderată ca fiind un aport la capitalul social, iar în cazul în care dvs. aţi înregistrat cheltuieli cu dobânda şi cu diferenţe de curs, acestea vor fi cel mai probabil considerate nedeductibile de către autoritatea fiscală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here